Nu har Balthazar dragit igång sommarlovssäsongen. Här kan man få lära sig om elektronik, mikrobiologi eller om rymden. När vi är på besök går vi däremot på aktiviteten Dämpa Farten!, där man kan får reda på allt man vill veta om pruttar, fisar och fjärtar.

– Dämpa Farten! är en bra familjeaktivitet för oss då pruttar är en naturlig process som vi kan knyta till olika vetenskapsdiscipliner som fysik, kemi och mycket annat, säger John Downey, som är pedagog på Balthazar och den som tagit fram aktiviteten.

– Det går också att, med pruttarna som utgångspunkt, prata om konst, konsthistoria, psykologi, hållbarhet och källkritik.

Bland besökarna hittar vi Agust Kittel och Linus Adam när de är med på Dämpa Farten! De får se bilder och diagram medan John Downey engagerat berättar om gasbildningens bakgrund, funktion och hur man hanterar ämnet språkligt.

Annons

– Visste ni att en läkare aldrig skulle säga fjärta, utan kallar det flatulens, undrar John.

– På engelska finns det över 150 olika slanguttryck för att prutta, till exempel "cut the cheese", "step on a duck" eller varför inte "trouser cough".

Man blåser upp ballonger och använder sugrör för att hitta olika sätt att framkalla olika ljudeffekter. Ett digitalt pruttpiano kommer också till användning under mycket skratt från deltagarna.

– Det skojigaste var ändå när John berättade om det japanska pruttkriget och att enhörningar fiser regnbågar, säger Agust och Linus innan de skyndar vidare i Balthazars utställningar.

Balthazars övriga sommarlovsaktiviteter är Mikroliv, en utställning om sådant som är nästan osynligt, Med rätt att löda som handlar om elektronik och elkomponenter, samt Rymdresan där man kan besöka solsystemets alla åtta planeter och eventuellt hitta en nionde.

– Vi har våra familjeaktiviteter för att det ska vara roligt att lära sig nya saker tillsammans, upptäcka och utmana sig själv, säger Lisa Lindgren som är VD på Balthazar.

– Vår målsättning är att göra det mest vardagliga tillgängligt och plocka upp de ämnena i ett lustfyllt lärande.