Bertil Marklund, professor och allmänläkare i Vänersborg, har skrivit boken 10 tips – må bättre och lev 10 år längre. Boken har översatts till 27 språk och författaren har bjudits in till BBC i Storbritannien och till Italien för att tala om sin forskning i tv.

Hans budskap är att det stora hotet mot hälsan är inflammationer, orsakade av exempelvis felaktig mathållning, dåliga dryckesvanor och dålig tandhälsa. Det är också viktigt med rörelse, som promenader eller gymnastiska övningar som mycket enkelt kan göras hemma. Men det första tipset är att det är viktigt att ha en optimistisk syn på tillvaron.

— Det kan betyda en sju år längre levnad, menar Bertil Marklund.

Sola lagom är ett annat tips.

— Sola 15-20 minuter varje dag utan solskydd sommartid, det är viktigt, förklarar han.

Annons

Seminariet hölls på Folkhögskolan i Vara, där rektor Mikael Norén bland annat tog upp vad som kan orsaka psykisk ohälsa. Förutom genetiska faktorer nämnde han uppväxtförhållanden, etablering i vuxenlivet och socialt stöd som mycket viktigt för att må bra, vilket de flesta gör enligt Folkhälsomyndigheten, som konstaterat att 70 procent av befolkningen 16-80 år mår bra eller mycket bra.

— Men ohälsan hos yngre ökar och minskar i den äldre befolkningen, sa Norén.

Den legitimerade dietisten och idrottsnutritionisten Patricia Pyri Bladh, Falköping, talade inspirerande över ämnet matglädje och livskvalitet. Hon varnade för felaktiga fetter och rekommenderade fett som finns i avokado, ost, nötter, fet fisk med mera och rekommenderade en sund livsstil.

— Det ska vara harmoni mellan kost och fysisk aktivitet, sade hon.

Vad det innebär generellt anser hon vara svårt, i sitt yrke ger hon individuella råd utifrån ställd diagnos som inbegriper vikt, matvanor, traditioner med mera.

Sist men inte minst medverkade Maria Hultberg, Vuxenskolan, med råd om studiecirklar utifrån vad deltagarna fått sig till livs under dagen.