Centerpartisten Ulf Eriksson minns Conny Johansson som en pragmatisk politiker, med vilja att hitta lösningar och som stod vid sitt ord.

Under sex år, från 2008 till 2014, samarbetade de tillsammans med KD i ett majoritetsstyre, Ulf Eriksson som kommunalråd och Conny Johansson som förste vice ordförande i kommunstyrelsen.

— Det var fantastiskt bra år, säger Ulf Eriksson som beskriver hur han och Conny Johansson många morgnar satt och diskuterade och borrade i frågor för att nå bra beslut.

— Conny Johansson var bra på att hitta konstruktiva förslag.

Majoriteten som tog över 2008 gav enligt Ulf Eriksson en politisk stabilitet som gav möjlighet att våga planera för att långsiktigt utveckla Falköping.

— Jag och Conny gjorde två valrörelser tillsammans, 2010 och 2014. Resultaten bekräftade att vi hade väljarnas stöd att fortsätta vårt arbete.

Dan Hovskär, gruppledare för Kristdemokraterna, har svårt att klä sina känslor i ord.

— Jag och Conny har i många år haft en väldigt nära och bra relation. Han jobbade hela tiden med Falköpings bästa för ögonen. Han kommer att lämna ett stort tomrum efter sig,

Han beskriver Conny Johansson som en person med kunde samla folk, och med förmågan att lösa upp problem med sin humor.

Trots skilda politiska grundvärderingar fungerade samarbetet i den styrande konstellationen.

— Vi hade stor tillit till varandra, och ville båda lösa saker.

Annons

Lena Sjödahl. oppositionsråd för Moderaterna, var tagen av torsdagens besked.

— Det är väldigt tungt och sorgligt. Jag har förlorat en arbetskamrat och god vän.

Conny Johansson och Sjödahl var politiska motståndare. Men hon berättar att han behandlade alla med respekt, oavsett vilket parti de tillhörde.

— Vi stod båda för humanism. Han var en kämpe både i politiken och i livet, där han kämpade mot sin sjukdom under många år.

Sjödahl säger att hon minns Conny Johansson med glädje.

— Det är en tung dag i Stadshuset, men vi går in till varandra och pratar om de ljusa minnen vi har av honom.

Sedan 2014 har centerpartisten Karola Svensson som förste vice ordförande i kommunstyrelsen samarbetat nära med Conny Johansson.

Hon framhåller också viljan att nå lösningar.

— Han hade, liksom Ulf Eriksson, en förmåga att lyfta blicken och se större sammanhang. Det har varit viktigt, det vore förödande för utvecklingen att stanna vid kommunens gränser.

Karola Svensson har också sett en person som stått upp för beslut, och vågat se lite längre fram i tiden.

— Jag känner en stor saknad, både personligt och yrkesmässigt.

Som förste vice ordförande får Karola Svensson tills vidare ta över Conny Johanssons arbetsuppgifter.

— Det finns vissa områden jag inte haft tillgång till, men där vi behöver vara representerade. Jag har redan tagit en del kontakter, vi får inte tappa fart.

Falköpings kommundirektör, Katarina Andersson, beskriver Conny Johansson som en färgstark person som betydde mycket för Falköping.

— Conny hade en sådan oerhörd livsglädje. Han bar en sådan vilja att förändra och förbättra både Falköpings kommun och världen. Han tänkte alltid på den lilla människan.