Med drygt en vecka kvar till julafton är det hög tid att börja tänka på julmaten. Många av oss räknar med många olika rätter i stora mängder, men hur ska man tänka för att maten ska hålla sig god?

Christina Lantz, mikrobiolog på Livsmedelsverket, menar att det finns en del saker att hålla koll på.

– Det kan vara bra att tänka på att kall mat ska hållas kall och varm mat ska hållas varm, säger hon.

Varm mat ska hållas varm

Hon menar att den mat som ska ätas varm bör hållas över 60 grader varmt medan den kalla maten ska hållas under 10 plusgrader.

Annons

– De flesta sitter någon eller några timmar och äter och då klarar sig allt om man plockar undan sedan.

Hon höjer ett litet varningens finger för risgrynsgröt.

– Man gör ju ofta en stor mängd och det tar tid att kyla ner. Man ska koka och äta och sedan kyla ner ganska snabbt.

Att värma på och kyla ner rester flera gånger om finns inga egentliga risker, så länge maten har hanterats rätt från början.

– Det är mest en kvalitetsfråga, att köttbullarna inte smakar så bra när man har stekt på dem för femte gången, säger hon.

Extra känsligt för gravida

För den som är gravid eller har dåligt immunförsvar finns en del rätter som man bör undvika. Bland annat bör man vara uppmärksam på rökt eller gravad fisk, rökt eller torkat kött och korv, kalla röror, patéer och dessertostar. Bland annat kan vakuumförpackad fisk som är rökt eller gravad och har legat i kylen mer än en vecka innehålla bakterien listeria. Även dessertostar kan i vissa fall innehålla listeria.

Christina Lantz menar att det bästa tipset i julstöket är att tvätta händerna ofta.

– Det är viktigt att tänka på att ha god hygien. Har du tagit i rått kött så ska du tvätta händerna noga, säger hon.