Drygt 31 000 företagare i landets kommuner har talat om vad de tycker om företagsklimatet i sin kommun, varav drygt 1600 företag i Skaraborg. Sex kommuner får i år ett bättre betyg jämfört med 2018 när företagen uppges ge ett sammanfattande omdöme om företagsklimatet i sin kommun. åtta kommuner får lägre betyg och Mariestad står oförändrat.

Företagsklimatet i Falköping har haft en remarkabel utveckling de senaste åren. Från att har varit en av de sämre kommunerna i Skaraborg är nu företagsklimatet bland toppkommunerna. 2011 var snittbetyget 2,8 på en sexgradig skala och idag 4.0 för första gången någonsin.

- Falköping är ett kvitto på att fokus och arbete med att förbättra företagsklimatet lönar sig. Företagen märker av att man prioriterar företagsfrågorna och att det blir allt lättare att ha med kommunen att göra. Alltifrån attityder hos tjänstemän och politiker till enkelhet i myndighetsutövningen. Det bådar gott för framtiden, säger Christina Riksén, projektledare Svenskt Näringsliv i ett pressmeddelande.

För övriga Skaraborg är utvecklingen mer spretig. Grästorp får fortsatt högst betyg av kommunerna i Skaraborg och ökar ytterligare i årets undersökning. Skövdes stora förbättring förra året har avstannat. Skara fortsätter att öka sina betyg om än från låga nivåer och Lidköping får rekordlåga betyg från företagen.

Annons

- Det är naturligtvis fantastiskt att Skaraborg får fler och fler kommuner som har ett företagsklimat på en sådan bra nivå. Men det blir tydligt att skillnaderna mellan kommunerna blir allt större, hela Skaraborg gynnas av alla kommuner har ett bra företagsklimat, säger Christina Riksén.

Områden förutom det sammanfattande omdömet som företagarna har betygsatt är bland annat attityder till företagande, konkurrens från kommunala verksamheter samt kommunens service till företagen och infrastruktur.

Här är företagen mest nöjda

Kommun . Omdöme . Förändring från 2018

Grästorp . 4,6 . 0,2

Essunga . 4,3 . 0,2

..

Här är företagen mest nöjda

Kommun . Omdöme . Förändring från 2018

Grästorp . 4,6 . 0,2

Essunga . 4,3 . 0,2

Götene . 4,3 . 0,3

Mariestad . 4 . 0

Töreboda . 4 . -0,1

Falköping . 4 . 0,2

Vara . 3,8 . -0,1

Karlsborg . 3,8 . 0,2

Skövde . 3,7 . -0,1

Tibro . 3,4 . -0,1

Skara . 3,4 . 0,1

Hjo . 3,3 . -0,1

Tidaholm . 3,3 -0,2

Gullspång . 3,2 . -0,3

Lidköping . 3 . -0,4