Berättelsen som Salah Ahmed, en 30-årig kille som har sina rötter i Eritrea och kom till Sverige 2014, är något av en sannsaga.

Till Falköping kom han i början av sommaren 2016 och då började han vid Hermods. Han gick det som heter Grundläggande moduler och är för den som vill lära sig mer om det svenska samhället och förstå det svenska språket bättre.

Salah både lärde sig och förstod, snabbt dessutom.

— Väldigt tidigt ville han ha praktik, men jag fick bromsa honom lite och förklara att han var tvungen att komma upp på en konversationsnivå i svenska först, säger hans praktikhandledare Tommy Zetterblad.

Blev omtyckt

Nåväl, i december var det i alla fall dags, Salah fick möjlighet till praktik i två månader på McDonalds här i Falköping.

— Vi ser det som viktigt att hjälpa nyanlända människor in i det svenska samhället, säger Carina Wilhelmsson, franchisetagare för samtliga McDonalds i Skaraborg.

Salah tackade för förtroendet och tog chansen. Han lärde sig alltmer svenska och visade stort engagemang i sitt arbete på restaurangen.

— Han blev snabbt omtyckt bland både gäster och arbetskamrater, inte minst genom sitt stora engagemang, säger Elina Mårtensson, supervisor för McDonalds i Falköping och Skövde och tidigare restaurangchef i Falköping.

Jobbar som värd

Salah jobbar som värd i restaurangen, han är den som först av alla möter gästerna. Han håller upp dörren, han hälsar dem välkomna, han ser till att folk trivs och frågar dem om de är nöjda med sin mat och sitt besök.

— Det är ganska sällan som gäster kommer fram och kommenterar enskilda medarbetare, men det har hänt när det gäller just Salah. Det är många som tycker att han gör det där lilla extra, säger Elina Mårtensson.

Annons

Egentligen är det bara ett problem, som på sätt och vis inte är något problem, men ändå.

— Det är att Salah nästan är överambitiös och knappt vill ta de raster som han har rätt till. Han är så oerhört engagerad och plikttrogen att han ibland glömmer både tid och rum, menar Carina Wilhelmsson.

Jobbar halvtid

När praktiktiden var över, så ville McDonalds anställa Salah.

— Han hade lärt sig massor och dessutom utvecklat sitt språk mycket, så det var ingen tvekan, berättar Elina Mårtensson.

Nu har han en halvtidsanställning på McDonalds och vid sidan om jobbet så läser han SFI vid Lärcenter.

När Salah är klar med sin utbildning vet han vad han vill göra.

— Då vill jag jobba heltid på McDonalds, slår han fast.

Redan nu har han lärt sig hur det fungerar i köket och på sikt har han som mål att också lära sig att kunna stå i kassan.

Lysande exempel

Nu är inte Salah den förste nysvensk som får chansen till praktik hos McDonalds.

— Nej, det är han inte, men han är ett lysande exempel på hur bra det kan gå om man har ett stort engagemang och verkligen vill lära sig det svenska språket och hur det svenska samhället fungerar, säger Carina Wilhelmsson.

Hon får medhåll av Elise Pavicic, samordnare vid Grundläggande Moduler hos Hermods i Falköping.

— Den egna insatsen är väldigt viktig och berättelsen om Salah kan fungera som en bra signal till andra nyanlända. Det lönar sig att jobba hårt med att lära sig svenska och att sedan vilja ha både praktik och arbete, säger hon.

Fler praktikplatser

I sammanhanget är förstås Hermods samarbete med näringslivet i kommunen väldigt viktigt.

— Vi är beroende av att många företag är beredda att öppna sina dörrar och erbjuda både språkpraktik och annan praktik. Här har vi då McDonalds som ett fint exempel på det, fortsätter Elise.

Carina Wilhelmsson är också hon positiv till samarbetet.

— Det kräver förstås en del av oss arbetsgivare, men samtidigt ger det mycket tillbaka. Det kan leda till vi får framtida medarbetare och dessutom lär vi oss en hel del om de nyanländas bakgrund och kultur. Det är utvecklande för alla parter, summerar hon.