Extremvärmen fortsätter och inget regn är i sikte. SMHI har utfärdat klass 1-varning med stor risk för brand i skog och mark. Från och med 25 juli råder totalförbud för eldning i hela Samhällsskydds mellersta Skaraborgs område, Falköping, Tidaholm, Götene och Skara.

På grund av brandrisken till följd av det torra och varma vädret är det nu även förbjudet att grilla i egen trädgård, oavsett typ av grill. Förbudet inkluderar alla typer av eldar, även grillar, campingkök och annan öppen låga utomhus.

Eldningsförbudet innebär att man inte får grilla, varken på anlagda grillplatser eller i egen trädgård. Förbudet omfattar användning av grillkol, ved, gasol, t-sprit eller andra fasta, flytande eller gasformiga bränslen. Detta gäller alla typer av grillar, även gasolgrillar. Förbudet gäller inte elgrillar, men det är bra att tänka på att de avger hög värme vilket kan skapa glöd om de står på brännbart underlag, skriver länsstyrelsen.

Det är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) som har uppmanat Sveriges kommuner och länsstyrelser att stärka eldningsförbuden runt om i landet. Det är vår räddningstjänst Samhällsskydd mellersta Skaraborg som har utfärdat totalförbudet för Götene, Skara, Falköping och Tidaholm. Länsstyrelsen gick kort efter ut med information om totalförbud i hela Västra Götalands län.

Annons

Fakta: Det innebär eldningsförbudet

Det är inte tillåtet att:

Grilla på egen tomtmark

Använda engångsgrill

Använ..

Fakta: Det innebär eldningsförbudet

Det är inte tillåtet att:

Grilla på egen tomtmark

Använda engångsgrill

Använda stormkök

Göra upp eld eller grilla direkt på marken (även med stenring och vid fasta grillplatser)

Elda eller grilla utomhus på campingplatser.

Använda pyroteknisk utrustning, som fyrverkerier utomhus

Från och med 16.00 den 25 juli råder eldningsförbud i hela Västra Götalands län, har Länsstyrelsen beslutat. Länsstyrelsen skriver i ett pressmeddelande att den som bryter mot förbudet gör sig skyldig till ett brott och kan stå till svars i enlighet med Lag om skydd mot olyckor. Eldningsförbudet kommer att hävas så snart brandrisken har sjunkit och befinner sig på en låg stabil nivå.

Länsstyrelsen vill understryka att brandrisken kommer vara fortsatt mycket hög och att det därmed inte är fritt fram att grilla eller elda bara för att det regnar lite. Det kommer krävas stora mängder nederbörd innan marken återhämtar sig.

Relaterat: SMHI: Varmaste juli på 260 år
Relaterat: MSB: Förbjud all grillning