Det var som bekant in i det längsta oklart om Sara Hagström skulle kunna komma till start i VM på hemmaplan. Hon har haft problem med ett knä och bland annat tvingats avstå student-VM i Ungern.

Resultat

VM i orientering, Strömstad

Damer final sprint: 1) Maja Alm, Danmark, 14.27, 2) Judith Wyd..

Resultat

VM i orientering, Strömstad

Damer final sprint: 1) Maja Alm, Danmark, 14.27, 2) Judith Wyder, Schweiz, +0.25, 3) Anastasia Denisova, Vitryssland, +0.42, 4) Galina Vinogradova, Ryssland, +1.13, 5) Rahel Friedrich, Schweiz, +1.25.

Svenska placeringar: 12) Lina Strand, +1.48, 13) Karolin Ohlsson, +1.52, 24) Sara Hagström, +2.47.

Men det blev alltså start i lördagens inledande sprinttävling och där tog sig FAIK-tjejen till final även om det var viss dramatik med i bilden. Hon slutade nämligen på elfte plats i sitt kvalheat och de 15 bästa gick vidare till final.

"På fel sida"

— Jag hamnade på fel sida av ett flerbostadshus. Jag gick i fällan där och det var väl enda stället på banan där jag var ofokuserad, säger Hagström.

Annons

— Detta tappade jag nästan en minut på i början, men efter det tryckte jag på bra. Sedan fick jag väldigt mycket mjölksyra på slutet, när jag skulle ta ikapp den förlorade tiden, berättar hon för svenskorientering.se.

Mittplacering

Men i final var hon alltså och där slutade hon på en hedrande 24:e plats bland 45 tjejer. Hon var 2.47 efter vinnande Maja Alm från Danmark.

— Jag har gjort det bästa jag kunnat göra med tanke på mina förutsättningar efter mina förberedelser. Jag har gjort några dåliga vägval fick jag reda på efter målgång, men jag är jättenöjd med sättet jag genomförde loppet. Jag sprang hela vägen och tänkte på hur kul jag tycker att det är.

— Det var verkligen häftigt att springa inför den här storpubliken. Det är publik längs hela banan, jag var inne i en gränd där jag var för mig själv och då höll jag nästan andan till jag kom ut bland publiken igen. De var så grymt taggade.

Strand tolva

Bästa svenska i sprintfinalen var Lina Strand, som slutade på tolfte plats. Hon var 59 sekunder snabbare än Sara Hagström. Den tredje svenskan i finalen, Karolin Ohlsson, blev 13:e tjej, 55 sekunder före Sara Hagström.