Jill Johnson är redo att ge sig ut på turné igen. Efter en kreativ paus på åtta månader, efter hennes medverkan i Så mycket bättre, kan hon knappt bärga sig innan hon än en gång får inta scener runt om i landet.

FAKTA: Jill Johnsons band

Frilandsmusikerna innefattar Göran Eriksson (gitarr och kapellmästare), Johan Gullbo (keyboard),..

FAKTA: Jill Johnsons band

Frilandsmusikerna innefattar Göran Eriksson (gitarr och kapellmästare), Johan Gullbo (keyboard), Roger Gustavsson (gitarr), Jonas Lidholm (trummor) och Patrik Hjerling (bas).

— Jag fick en möjlighet att nollställa allting efter skilsmässan - det var det min timeout handlade om. Jag satte fokus på vila och familjen samt att få ladda batterierna inför en händelserik sommar och höst med många shower. Dessutom hann jag med sju veckors inspelning av Jills verandas tredje säsong, så jag har inte bara legat på latsidan. Men nu längtar jag verkligen efter att äntligen få komma ut och spela med bandet igen och är otroligt laddad. Vi har fått en nytändning, berättar hon.

”En speciell kärlek”

I tio hela år har Jills fem ackompanjerande musiker funnits vid hennes sida och det är något hon uppskattar i hög grad, så pass mycket att hon gjort sin sommarturné till en hyllning till bandet:

— Det är en extra cool känsla eftersom killarna inte är ett band annars, utan frilansmusiker vid sidan om. Oberoende väljer ändå allihop varandra och prioriterar en och samma artist. I vår bransch är det få förunnat om det inte är en massa krav inblandade, men vi har en speciell kärlek ihop. Jag är så glad för detta och det är en stor anledning till att jag vill lyfta fram killarna på ett nytt sätt. Jag tar ett steg tillbaka och de ett steg fram den här gången.

Stor variation

Tillsammans med bandet har Jill valt ut låtar som de båda tycker om och haft en inverkan på utifrån hennes 22 album till turnérepertoaren.

Annons

— Vi kommer att bjuda på massor av olika stilar, en smittande glädje och mycket improvisation för att ge publiken en stor upplevelse för alla musikälskare, säger hon.

Dessutom blir det musik från Jills första EP, som släpps om bara någon vecka och innehåller de sånger som inte fick vara med på det känslosamma albumet hon lanserade i höstas.

— Eftersom vi spelar dem på våra konserter kändes det rätt att släppa dem också till allmänheten, förklarar hon.

Hört talas om Boulogner

Eftersom Jills stora satsning, med "That's life" i Göteborg, väntar i höst satsar hon endast på tio utomhuskonserter under sommaren.

— Att få komma ut på de ”stora scenerna”, då jag kan gå runt bland publiken och inte bara står på avstånd i ett konserthus, är häftigt. Då finns chansen att göra såväl sårbar musik som sånger med riktig pondus. Det blir mycket friare också. I USA är konserter ofta väldigt avslappnade - folk kan ställa sig upp och dansa eller gå undan för att köpa en öl. Så hoppas jag att det kan vara här med, menar hon.

Den sjätte augusti står Boulognerskogen i Skövde på Jills spelschema. Hon ser fram emot att få komma dit:

— Vissa scener i Sverige är välkända och just Boulognerskogens har jag hört talas om, men aldrig sjungit på. Jag har valt alla scener med omsorg och vill inte återgå till samma ställen hela tiden utan gillar att träffa ny publik.