Det var nyss nämnde Alexander som fick nys om tävlingen The Battery Challenge.

— Jag såg en annons om den på Facebook och la fram idén för klassen, men fick inget större gehör, säger han.

Men efter ett litet tag så var det en liten del av klass NA15 som kom fram till att man kanske ändå skulle göra ett försök.

— Vi blev en grupp på sju-åtta personer som tog tag i det, säger Alexander.

Max 30 sekunder

Uppdraget var glasklart, det handlade om att producera en film på max 30 sekunder om fördelarna med att använda uppladdningsbara batterier.

— Vi hittade en idé, sedan filmade vi i två dagar och fortsatte därefter med klippning, redigering och lite andra finesser. Allt som allt tog det väl en och en halv vecka, men vi gjorde det vid sidan om det ordinarie skolarbetet, fortsätter Alexander Gustafsson.

Filmen skickades in till tävlingsarrangören och en första röstningsomgång inleddes. Från denna gick fem bidrag vidare och bland dessa återfanns det som eleverna på Ållebergsgymnasiet hade gjort.

— Sedan valde en jury ut ytterligare fem bidrag, så det blev tio som gick till final i vår klass, gymnasieskolor.

Ligger femma

Och där är vi just nu, röstningen pågår för fullt och i skrivande stund ligger Ållebergselevernas bidrag på femte plats.

— Nu gäller det att försöka värva röster fram till på måndag, då omröstningen avslutas. Det skulle ju vara kul att komma bland de tre främsta, säger Alexander.

Visst är det så, vinnaren får nämligen 25 000 kronor, tvåan 10 000 kronor och trean 5 000 kronor.

Det går bra att klicka på länken här ovan för att se Ållebergselevernas film och även rösta i tävlingen. De två elever som förekommer på filmen är för övrigt Viktor Helmersson och Hanna Widlund.

Kommande torsdag redovisas resultatet i tävlingen.