Så kan vi givetvis inte ha det, utan hoppas att tomten läser detta och hinner fixa de sista klapparna.

***

Tjena tåmten. Till jul hopas ja att du skafat dig glasögon. I flera år har ja önskat mäj en tågbana, en pickadoll å star wars-tröja.

Va ä dä du inte fatar? Dä värkar som om du snackat med morsan, men bara så du vet: dina strumpor, genusneutrala dokor å anat som du komit med de senaste åren kan du behåla.

Du värkar ju inte fata något, så i år vill ja ha pengar istälet så kan du tjöpa glasögon istelet. Ja kan tjöpa mina egna grejjer så dä blir rät.

Per, sju år.

***

Kamrat! Jag är en glad kis som heter Lars och jag vill till att börja uttrycka min stora förtjusning åt det färgval med vilken du sprider en arbetsfri helg bland världens arbetare. För min egen del önskar jag mig två saker. Ett par kortbyxor som inte är riktigt så generösa i sin design kring benen samt en kurs i hur man hanterar sin mobiltelefon. Det jag framför allt funderar över är hur man låser tangenterna när man stoppar mobilen i fickan, en kunskapsbrist som fram till i dag lett till vissa generande misstag.

I pakethögen önskar jag också ett fotomontage på mig och Nacka Skoglund där det ser ut som om vi spelar fotboll ihop.

Högaktningsfu...Kamrat!

***

Tjera Tomten. Till jul önskar jag mig en gps, en sån där som visar var man är. Inte för att jag måste ha en när jag reser, även om jag reser en hel del i jobbet. Jag har andra som kör mig, men det är så sabla svårt att vet var man är. I Arboga? I Örebro?

Min hustru har bett mig att önska mig broddar till skor också, hon är orolig för att jag ska bryta något när vi är ute och går. Men det kan du strunta i, jag har ju åtalsimmunitet så det måste ju betyda att jag inte behöver bekymra mig över brott?

Jag skulle också gilla en bok, fast inte en sån där med mycket text utan gärna med mycket bilder. Jag tycker om att vända blad, men allabokstäver rörihopsig. Kalle och hunden brukar min fru läsa och vi fnissar högt.

Kalle (men inte han med hunden)

***

Klimatsmarta hälsningar till dig, tomten. Jag hoppas på en grön jul, fast tvärtom alltså. Grönt så att det blir vitt i framtiden, om du förstår. Det är jätteviktigt att du tänker på miljön när du gör dina klappar, bara miljösmart till alla.

Andra, det vill säga. Själv vill jag köra på som vanligt. En stor bensinslukande bil står därför på listan, och kanske en resa till Thailand.

God jul, men bara i lagom dos till alla andra.

M Svensson.

***…

Oh, du julens bärare av kärlekens budskap.

Av dig önskar jag intet, för allt jag kan önska har jag redan fått. Jag har fått det sprudlande ordet som likt en vårvind drar över stad och nejd, jag har fått den palett med vilket de vackraste verbala tavlor kan målas. Jag är fullkomlig.

Men jag undrar om du kan passa på och nämna mitt namn för ständige sekreteraren, som också i år valde att negligera mina ansökningar. Hur kan jag, som med varje andetag berikar det kringvandrande planet som vi lever på, förstå att jag ännu inte fått Priset.

Gåvor begär jag inte, blott rättvisa.

Till dig och alla andra beundrare, hälsar jag författarens salut. Du vet vem.

***

Kära tomten. Jag önskar mig inget, utan vill bara ta tillfället i akt att önska läsarna en riktigt god jul nu när de kanske passar på att tjuvläsa.

De tillönskas en riktigt god jul och ett gott nytt år.

Ja, ja. Om du tjatar kan jag väl önska mig ett kul dataspel, en ny bil, snygga skor och...

Men annars - God jul!

Fotnot: Denna krönika publicerades första gången 2015-12-24

Jul