Lagom till sportlovet kommer besökarna på äventyrsbadet på Arena Skövde att kunna prova på en ny upplevelse. I den digitala äventyrspoolen interagerar de badande med projektioner där man upplever att man simmar bland hajar eller korallerna i ett tropiskt hav.

– Tänk att kunna ändra miljö från dag till dag och skapa nya upplevelser. Att göra det digitalt och bara trycka på en knapp för att ändra utseendet, säger Fredrik Ridderbacke som är marknadsansvarig på Arena Skövde.

Rekordår

Under 2017 hade baddelen på Skövde Arena ett rekordår med 277 668 besökare, 1 632 fler än det tidigare rekordet från 2015.

– Framför allt är det vattenträning och motionssim som ökat.

Äventyrsbadet däremot hade under 2017 en svag minskning av besökarantalet, 126 531 mot 127 254 under 2016.

– Även om det till stor del berodde på ombyggnationerna av omklädningsrum och duschar under sommaren så kände vi att det var dags att hitta på något nytt i upplevelsebadet. Det var då tanken föddes om en digital pool.

Den gamla, sedan en tid avstängda klätterpoolen, byggs därför i dagarna om för att hysa hajar, isbjörnar och valar i digital form. Tekniken består av tre projektorer, två som belyser väggarna vid poolen och en som belyser botten, vilket skapar illusionen av att vara någon helt annan stans.

Annons

Det finns tre olika teman för personalen att välja bland: Tropiskt paradis med fiskar och koraller, eller att simma bland hajarna i en piratvik.

– I det tredje temat ska man försöka undvika hungriga isbjörnar i ett arktiskt snölandskap. När du sedan dyker under vattnet så simmar det valar under dig samtidigt som valarnas sång hörs i ett högtalarsystem, säger Fredrik Ridderbacke.

I tekniken ingår även ett system som känner av besökarnas rörelser. Försöker man till exempel ta tag i en fisk så simmar den undan.

Unik anläggning

Enligt Fredrik så finns det ingen liknande anläggning i Norden.

– Vi tycker det ska bli väldigt spännande. Det är bara fantasin som sätter gränser för vilka teman vi kan skapa i framtiden. Vi ska senare gå ut och fråga besökarna vad de önskar sig för miljöer.

Vad kostar det hela?

– Det kan jag inte säga exakt i nuläget, men det är bara en bråkdel av vad en ny vattenrutschbana kostar.

Apropå det, hur har det gått med planerna på ny vattenrutschbana?

– Vi tackade nej till en investering under 2017, då vi istället ville ta ett helhetsgrepp på Arenan och se vad som passar in i vår verksamhet.

Nu finns planer på att utveckla digitalkonceptet vidare i upplevelsebadet. Bland annat med digitala tävlingszoner, där man till exempel ska kunna simma ikapp med en delfin eller försöka fånga en krabba på botten.

Den nya äventyrspoolen öppnar på lördag 10 februari.