I fem fall anser rätten att åklagaren inte lyckats bevisa att mottagaren förstått att hotet varit allvarligt menat och där frias han.

Den dömde har skickat brev till ett antal personer med hotfullt innehåll där mannen ska ha skrivit ”Snart är du död”. I de allra flesta fall har det funnits ett vitt pulver med i kuverten. Pulvret har dock visat sig vara ofarligt.

Hoten ska bland annat rikta sig mot ett flertal ministrar och i ett fall en känd artist. Sammanlagt har 21 ministrar utsatts för breven.

Här finns namn som Stefan Löfvén, Morgan Johansson, Peter Hultqvist, Magdalena Andersson och Erik Bucht.

Läs alltför många utsätts för hat och hot:

– När det gäller bomben så fick vi träff i DNA-registret på den här mannen och man har även hittat DNA som tillhör honom på insidan av två av kuverten, säger åklagare Eva Wintzell.

När han gripits i maj testade man också mannens handstil och jämförde med hotbreven och den visade sig stämma överens.

Dödas eller skadas

Enligt Henrik Söderman har breven även innehållit hotfulla text och han säger att det finns bevis som binder mannen till breven. Brotten ska ha begåtts mellan augusti och september förra året.

Läs åtal mot bombman dröjer

Annons

Den dömde har hela tiden förnekat mannen brott och att han på något sätt ska ha varit inblandad i de här fallen.

– Han har därmed inte gett något motiv till hoten. När det gäller brevbomben har vi funnit en korrespondens mellan honom och det engelska företaget. Tydligen har han velat ha ett lösenord återställt, men på blivit missnöjd med något besked, menar Wintzell.

Att ingen skadades är mer en slump.

– Min bedömning är att de två män som öppnade brevet hade kunnat dö om den exploderat, fortsätter Wintzell.

Vad var det som gjorde att laddningen inte utlöstes?

– Man öppnade inte brevet som det var tänkt och därmed klarade de sig.

Även Säpo har varit inblandade i arbetet.

Åklagaren Eva Wintzell kallar breven för ett hot mot demokratin. Detta eftersom de bland annat riktat sig till medlemmar av regeringen.

– Avsikten har varit att framkalla extrem fruktan hos mottagaren. Vissa av dem har fått pulvret över sig när de öppnat breven och i en del fall har har det funnits barn hemma, säger hon.

Rättegången hölls i slutet av augusti och i dag kom domen.

Så här berättade en av de ministrar som drabbats i förhören:

– Brevet kom till min gård. Jag öppnade brevet ute på gården, livvakten Johan var också där. Det var något konstigt med brevet så jag valde att öppna det utomhus. I brevet låg en lapp där något med "död" stod skrivet med röd penna. Det fanns också något mjölliknande vitt pulver i brevet. Pulvret var dock lite mörkare till färgen än mjöl. Livvakten fick ta hand om brevet och lämna in det till polisen.

Brotten mannen döms för är mordförsök, olaga hot och narkotikabrott.

Läs skaraborgare gripen för ministerhot

Hot