Mannen och de utsatta personerna har egentligen inte arbetat nära varandra, men alla har varit eller är anställda på samma stora företag i Skaraborg. I höstas utsattes fyra av hans arbetskamrater för olika bedrägeriförsök. Någon har skapat mejladresser i deras namn och på så sätt försökt tillskansa sig pengar.

Ville ändra lönekonto

Samma dag i oktober förra året kom två likartade mejl till löneavdelningen. De var undertecknade med olika namn, ett kvinnonamn respektive ett mansnamn. Båda arbetar på företaget.

Mejlen var dock formulerade mycket lika och handlade om att byta kontonummer för löneutbetalningarna. Personen som tog emot mejlen på löneavdelningen fattade misstankar och upptäckte då att samma ”nya” kontonummer angavs i båda mejlen. Det tillhör den nu åtalade mannen.

Anställningsnummer

Annons

I mejlen angavs anställningsnummer för mannen och kvinnan som uppgavs vilja byta bankkontonummer för löneutbetalning. Av polisens förundersökning framgår att någon skulle ha kunnat se anställningsnumren på papper i deras postfack i ett personalrum på företaget. Företaget har nu ändrat rutinerna så att det inte ska gå att läsa andras personuppgifter.

100 000 kronor

En tredje kvinna ska ha utsatts för att någon har försökt låna 100 000 kronor i hennes namn. En man angavs som medlåntagare. Båda är anställda på samma företag som den åtalade mannen. Pengarna skulle sättas in på ett konto tillhörande den nu åtalade mannen.

Ville ta post

En brevbärare vittnar om hur den nu åtalade mannen kommit fram till honom under postrundan och sagt att han kunde ta hand om kvinnans post. Brevbäraren sa nej till detta.

Lånet ifråga betalades heller aldrig ut, då detta stoppades av den utsatta kvinnan. Kvinnan har också fått flera olika brev från kreditupplysningsföretag och därigenom förstått att någon har försökt ta fler lån i hennes namn.

Olika uppgifter i polisens förundersökning ger en bild av att den åtalade mannen har vissa ekonomiska svårigheter. Han har bland annat frågat om det är möjligt att få lönen i förskott eller få ett lån av arbetsgivaren.

Nekar till allt

Mannen åtalas för tre fall av försök till bedrägeri och fyra fall av olovlig identitetsanvändning. Han nekar till allt och menar att det måste vara någon annan som vill göra livet surt för honom. Han har bland annat polisanmält att någon har brutit sig in i hans brevlåda.