Årets Melodifestival har en tydlig trend.

Schlagergeneralen Christer Björkman har velat bredda programmet och tanken är att bjuda på lite oväntade inslag.

I år ställer sig Edward Blom, Jonas Gardell och Robert Gustafsson på scenen och de är alla exempel på 2018:s nya trend om att också få in humorn i det här sammanhanget.

Det här starfältet ser på pappret ut att kunna bjuda på en hel del överraskningar.

Kombinationen Thomas G:son och Edward Blom har haft framgångar tidigare med singeln "Laga julen", vem vet vad de hittat på den här gången. Titeln "Livet på en pinne" skvallrar också om att bidraget kan innehålla en viss portion överraskningar.

En annan sak vi med säkerhet kan slå fast är att framgångarna för Skövdekompositören Thomas G:son fortsätter med oförminskad kraft. Han är den låtskrivare som fått med flest bidrag i den här tävlingen – nu lyder rekordet på 51 efter dagens fyra nya bidrag.

Fredrik Kempe måste tävla många år till om han ska ha en chans att komma ikapp.

G:son ska dessutom tävla i Maltas uttagning nästa år.

Annons

En av dagens stora överraskningar är annars att Peg Parnevik deltar i årets festival, men som låtskrivare. Hon har varit med och skrivit den välkända dansaren Sigrid Bernsons bidrag ”Patrick Swayze”.

En oväntad, men spännande konstellation.

Men vi har fler Skaraborgsinslag i årets tävling, sångerskan Jessica Andersson är tillbaka på festivalscenen och Calle Kindbom har skrivit låten "Det finns en väg" till Jonas Gardell. En låt som spelades in för ett par år sedan och SVT ville ha med – problemet är att Jonas Gardell haft fullt upp med andra projekt och det var först nu allting stämde tidsmässigt.

Björkman har också försökt få en blandning av moderna hits och låtar som verkligen kan slå i Europa.

Om han lyckats vet vi först nästa år, då arrangemanget når Karlstad, Göteborg, Malmö och Örnsköldsvik med de fyra deltävlingarna.

Vem som slutligen vinner är för tidigt att sia om i det här läget, de som nu tagits ut har gjort det via demoinspelningar och ingen vet säkert hur de slutligen kommer att låta i tv. Dessutom spelar artisten och scenshowen in när publiken ska rösta i deltävlingarna, först när vi sett slutresultatet är det läge att tippa.

Men rent procentuellt har Skövde störst chans att gå segrande ur striden.

Till sist kan jag erbjuda er lite statistik för Melodifestivalen 2018.

• 
Totalt handlar det om 90 låtskrivare.

• Av de 90 låtskrivarna är 52 debutanter och 38 har varit med minst en gång tidigare.

• Av de 90 låtskrivarna är 22 kvinnor och 68 män.

• Av de 28 bidragen har 19 bidrag kvinnliga låtskrivare.

• Av de 28 låtarna finns det fem med låtskrivare från Skaraborg.

• Av artisterna är två uppvuxna i Skövde.

• Totalt skickades 2 771 bidrag in och det innebär att det var en procents chans att bli uttagen.

• Den låtskrivare som haft med flest bidrag i den svenska uttagningen är Thomas G:son och rekordet lyder på 51 låtar – frågan är om det inte är oslagbart.