Distriktsordförande Nils-Åke Pehrsson hälsade välkommen. Han talade om alkoholens flödande över gränserna, den flödar från Danmark och till Norge. Han talade också om att regeringen föreslår en dubblering av avgifterna för den som försöker föra in alkohol utan klara transportdokument. Alkoholfri öl firar 10-års jubileum. På bara två år har försäljningen av alkoholfri öl stigit med 66 procent och kommer i år, för första gången, att uppgå till över 10 miljoner liter. Allt pekar på att utvecklingen kommer att fortsätta i takt med att fler svenskar väljer alkoholfria alternativ. Trafikverkets nya utredning föreslår att kontrollstationer, alkobommar, införs i 23 hamnar samt vid Öresundsbron.

Annons

Till att ingå i styrelsen valdes Nils-Åke Pehrsson (ordf), Lena Elmquist, Klas Sjögren, Jan Andersson, Berit Henriksson, Marie Björk och Uno Wester.

Ordföranden hälsade från förbundet, han talade om studiecirklarna ”Lyssna på barnen” och ”Social hållbarhet & alkohol”. Den förening som slutför en av dessa cirklar premieras med 1000 kronor i form av ett bidrag till ett kulturprogram. Han pratade också om Blå Bandet på turné och om att rikskonferensen kommer att hållas den 19-20 augusti 2017 på Hellidens folkhögskola. Det omtalades också att Per-Olov Svensson erbjuder ett kulturprogram som heter från ”idrottsminister” till org. Sekr & chefred. Det som närmast står på tur är valborgsmässofirandet på Hellidens folkhögskola, Tidaholm. Det blir brasa, vårtal, musik och kaffeservering inne på slottet med mera.

Distriktets mål är att genomföra ett folkhälsoprojekt ”attraktiva, alkoholfria alternativ” som bygger på kunskapen att alla människor vid olika tillfällen behöver avstå från alkohol. Det gäller i trafiken, arbetslivet, under ungdomstiden men också i omgivningar som många förknippar med alkohol, t ex fester. Projektet vill skapa beredskap att möta dessa tillfällen genom aktiviteten ”Det goda värdskapet” som bygger på att ge kunskap om hur man kan mötas i positiv gemenskap utan alkohol. Skaraborgs Blåbandsdistrikt vill finnas med för att öka behovet av en mer solidarisk alkoholpolitik.