Varje år utser TU - Medier Årets dagstidning med priser i olika klasser. En av de nominerade detta år är SkLT.

Tidningen tävlar i klassen Årets redaktion.

Den fina motiveringen lyder: ”Det här är redaktionen som vägrar acceptera att de är för få. Trion som utgör redaktionen ger sig sjutton på att leverera kvalitetsjournalistik och att gräva där de står. En av Hall Medias allra minsta redaktioner får agera förebild för sina större systerredaktioner genom sitt effektiva och drivna arbetssätt. De gräver i kommunens diarier och tvingar dem till större öppenhet, avslöjar avgående kommunalråds pensionsavtal och får tidningens läsare att ta strid för #mittskara. Trion visar att det går utmärkt att göra angelägen lokaljournalistik trots minimala resurser.”

Redaktionens samordnare Sandra Skeppar på SkLT är överraskad, glad och rörd:

– Det är så oerhört roligt att vi, som i sammanhanget är en pytteliten redaktion, blir nominerade. Jag är så stolt över att leda en redaktion som visar att det banne mig går att gräva och göra agendasättande journalistik även om man är få. Allt handlar om prioriteringar.

Tidningen tävlar mot SvD Ledarredaktionen och Östersundsposten.

– Bara att bli nominerade är en vinst. Kan vi sen vara en inspiration för andra små redaktioner så vore det oerhört kul, säger Sandra Skeppar.

Hon framhåller vikten av bevakning ute i hela landet.

Annons

– Lokaljournalistik är så oerhört viktigt. Om inte vi små tidningsredaktioner ute i landet granskar kommunerna, vem ska då göra det?

Herman Nikolic, redaktionell chef på Hall Media.
Foto: Janne Wrangberth

– Det är så fantastiskt välförtjänt att det här gänget uppmärksammas. De gör kvalificerade granskningar, serier och sport av toppklass. Det är otroligt imponerande hur de lyckas ta tillvara på publikens engagemang och behov – och ge tillbaka journalistik som för den lokala bygden framåt. Den här redaktionen ger aldrig upp! säger Herman Nikolic, redaktionell chef på Hall Media.

Årets dagstidning har i år sju olika klasser. I dessa är 18 tidningar och mediehus samt tre personer nominerade. Tävlingen är öppen för landets alla mediehus och vinnarna presenteras den 11 april 2019.

– Årets nominerade är tydliga exempel på att journalistikens framtid ser ljus ut, säger Jeanette Gustafsdotter, vd TU – Medier i Sverige.