Bristen på foder är för många djurägare akut, och de som inte kan utfodra sina djur under vintern blir tvungna att slakta dem. Men på slakterierna är det kö, så även den utvägen stängs. Nu lovar dock Skövde kommun att bönderna kan få utnyttja deras markytor och slå det gräs som redan vuxit där.

Relaterat: Bönder köar för att slakta djur

Kommunen riktar sig i första hand till lokala företag, och de som vill använda en markyta måste först skicka en förfrågan till kommunen. Får man tillstånd att klippa eller slå en markyta måste det skötas professionellt och se bra ut efteråt. Färdiga balar får inte stå kvar på markerna, utan måste förflyttas.

Det är inte tillåtet att sälja vidare det foder man får från kommunens markytor, utan fodret måste användas till de egna djuren. De som klipper en markyta kommer heller inte få någon ersättning för det, annat än i form av själva fodret.

Skulle skador på djur, maskiner eller personal uppstå i samband med klippningen eller den senare utfodringen är det inte något som kommunen ansvarar för, skriver Skövde kommun på sin hemsida.

De som är intresserade av att utnyttja kommunens markytor kan ansöka via deras kontaktcenter.

Relaterat: Hästägare desperata efter foder
Relaterat: Foder skänks av Götene kommun