Det är sajten Trott Sport som pratat med elever på Naturbruksgymnasiets hästutbildning. Situationen som de berättar om har nu också fått gymnasiet att agera.

Enligt eleverna började problemen när hästutbildningen bytte skola, från Uddetorp till Sötåsen. Det skedde hösten 2016.

Eleverna berättar bland annat om hur hästar missköts och om hur en lärare misshandlat en häst inför eleverna. Det skedde i stallet där läraren ska ha använt skaftet till en hammare och slagit hästen tre gånger med stor kraft över korset.

Annons

Det ska ha handlat om ett femårigt sto som var ny i stallet och som av läraren betraktades som ouppfostrad och bortskämd. Något det också pratades om i fikarummet.

— Vår lärare förklarade då ”hur mycket stryk hon borde ha och nästa gång jag sitter bakom henne skall hon få smaka på pisken”, säger en elev till Trott Sport.

De berättar också om hur det snackats skit om vissa elever och om att en lärare använt nedsättande och sexistiska uttryck, och pratat om sitt eget sexliv, något som fått eleverna att känna sig obekväma. En kvinnlig travtränare ska också ha kallats för en ”spermasilos”.

— Vi har försökt få en förändring till stånd, men ingen lyssnar på oss, säger en av eleverna till Trott Sports webb.

Men nu agerar alltså Sötåsens Naturbruksgymnasium som numer ansvarar för hästutbildningen som är förlagt på Axevalla.

— Vi fick in avvikelserapporter i slutet på förra veckan, säger rektorn Jenny Jacobsson. Vad dessa innehåller kan hon inte kommentera närmare utan avvaktar den utredning som nu görs.

— Vi måste titta på hela bilden. Utredningen sköts på huvudmannanivå.

Påverkar det här elevernas utbildning?

— Nej, det gör det inte, avslutar Jenny Jacobsson.