Gunnel Samson har arbetat som sekreterare i kommunens högsta organ. I kommunstyrelsen sedan 1985 och i kommunfullmäktige sedan 1991.

Gunnel Samson

Från åren 1985-2014 har Erik Andersson (C), Kjell Gustafsson (C), Lars Elindersson (M), Stina Li..

Gunnel Samson

Från åren 1985-2014 har Erik Andersson (C), Kjell Gustafsson (C), Lars Elindersson (M), Stina Linnarsson (M) och Ulf Eriksson (C) varit kommunstyrelsens ordförande.

Från åren 1991 till 2014 har Åke Olsson (C), Agne Arnesson (C), Caj Eriksson (KD), Ing-Marie Larsson (FP). Håkan Arnesson (C), Conny Runesson (C) och Patrik Björck (S) varit kommunfullmäktiges ordförande.

Det innebär att hon arbetat för fem kommunalråd genom åren. Och i kommunfullmäktige har hon arbetat för sex ordföranden.

- Jag är inne på min sjunde ordförande nu, säger Gunnel Samson några dagar innan hon lämnade sin tjänst.

Egentligen var det en tillfällighet att Gunnel Samson kom till Falköpings kommun som fullmäktiges sekreterare. Hon är född och uppvuxen i Kinne-Vedum i Götene kommun. När det blev ett vikariat ledigt som lärare på Kyrkerörskolans gymnasium sökte hon och fick tjänsten. När vikariatet var avklarat 1972, blev hon tillfrågad om att åta sig ett kanslijobb i kommunen. Och tackade ja.

1985 fick hon sitt första uppdrag som sekreterare, då i kommunstyrelsen. Några år senare, 1991, fick hon uppdraget att vara sekreterare i kommunfullmäktige.

- Det var på Åke Olssons tid, säger Gunnel Samson.

Korrekt språk

Genom åren har uppdragen som ordförande både i kommunstyrelsen och -fullmäktige varierat. Totalt har hon arbetat för tolv ordföranden, alla borgerliga förutom nuvarande ordförande Patrik Björk som är socialdemokrat. Gunnel Samson har bara gott att säga om samtliga.

- Alla har varit jättebra att jobba med, säger hon.

Annons

Att vara sekreterare i kommunens högsta organ är ingen lätt uppgift. För det krävs att känna till kommunal- och förvaltningslagar, veta hur beslut kan överklagas, när det råder jävsituation. Det är också viktigt att kunna hantera propositionsordningen vid omröstningar. Det gäller i synnerhet i kommunfullmäktige inför alla ledamöter och tv-publik.

- Det är lättare att vara sekreterare i kommunstyrelsen, säger hon.

Hon har dessutom anlitats som sekreterare i ett flertal olika sammanhang. När ett sammanträde är klart ska protokollen skrivas. Gunnel Samson tycker det roligt med språk och att skriva. Hon försöker också i möjligaste mån undvika kanslispråk.

- Språket ska vara begripligt och korrekt. Det får absolut inte vara slarvigt, säger hon.

För ändamålet har Gunnel Samson studerat offentlig förvaltning vid Göteborgs universitet, förutom att hon gått på Sekreterarskolan för chefssekreterare vid Stockholms universitet samt i Brighton och Munchen, där hon lärt engelsk och tysk stenografi.

Givetvis har Gunnel Samson upplevt en hel del genom åren. De första tiotal åren skötte hon diariet och hon har tagit hand om studiebesök itlls för ett par år sedan. Första åren kom guldsmeder till henne för att stämpla guldvaror med kattfoten.

- Jag fick ta prov och skicka till Statens provningsanstalt, säger hon.

"Ära att få avtacka dig"

Ibland händer det lite udda saker under sammanträden. Som exempel nämner Gunnel Samson när ledamöter sitter i egna tankar, begär ordet och börjar tala om helt andra ärenden än det som är under behandling.

Att hennes insatser har uppskattats märktes när hon avtackades vid kommunfullmäktiges sista sammanträde inför sommaren, då hon avtackades med en Ållebergsryttare i keramik, blommor och stående ovationer.

- Det är en ära att fåö vara den kf-ordförande som avtackar dig. Alla har gott att säga om dig och att allt fungerar och att vi följer lagen, det beror på Gunnel, sade Patrik Björk (S), vars dotter Kajsa Björk utsetts till Gunnel Samsons efterträdare.

Gunnel har trivts med sitt arbete, men hon sticker inte under stol med att det ska bli skönt att sluta och att ägna sig åt helt andra saker.- Jag ska cykla, vandra i österrikiska alperna, läsa skönlitteratur och vara i min sommarstuga på Öland, säger hon.