Familjen flyttade in i ett fristående hus i en ort i Tidaholms kommun i december förra året. De har en tvåårig dotter och i maj utökades familjen med en son. Efter att ha spenderat den första veckan på sjukhus reste familjen ner till Skåne för att tillbringa tid hos nära släktingar. På grund av sjukdom tvingades de stanna kvar längre än beräknat, men efter tre veckor återvände de till sitt hem – för att finna det helt angripet av svartmögel.

– Personal från miljö- och byggkontoret kom hit och dömde ut det totalt. De ville knappt ens gå in, berättar pappan.

”Helkört för oss”

Att få tag i ledig bostad i Tidaholm är i nuläget inte det lättaste. Eftersom båda föräldrarna dessutom har betalningsanmärkningar hamnar de i ett ännu svårare läge.

– Det är helkört för oss, konstaterar pappan, som därför vände sig till socialtjänsten med sin fru för att be om hjälp med bostad.

Annons

Responsen blev inte vad de hade förväntat sig. Eftersom familjen äger en husvagn – som för närvarande står uppställd på en släktings gård i Hjo, har de tvingats flytta in i den.

– Därför tyckte socialtjänsten att vi skulle söka hjälp i Hjo kommun istället. Men vi är skrivna i Tidaholms kommun allihop.

Ifrågasätter agerandet

Pappan förstår inte hur socialtjänsten kan agera på det viset och undrar vad som kommer att hända senare när de inte längre kan bo i husvagnen.

– Det kan inte vara lagligt att sätta en barnfamilj på gatan? Och känslan från tjänstemännen var ”Tough luck, vad är problemet?”.

När paret lämnade socialkontoret hade de dessutom båda känslan av att socialtjänsten var mer intresserade av att omhänderta deras barn än att ordna med bostad till familjen.

– Så nu känner vi att vi hellre vill försöka lösa det på egen hand. Så här får det inte gå till. Och en familj i vår sits men utan husvagn – hur hade kommunen löst det, frågar han.