När det snöade som ymnigast i vintras kostade snöröjningen i stan och i samhällena en kvarts miljon kronor om dygnet.

När det inte gick att ploga vallarna högre lastades snö på lastbilar och kördes bort från gatorna. Prislappen för en snöslunga med lastbilar i skytteltrafik var 9 000 kronor i timman.

Med den intensiva starten på 2018 beräknas snöröjningen kosta 3,8 miljoner kronor mer än planerat under 2018.

– Det är under förutsättning slutet av 2018 blir som ett normalår, vi vet att hösten brukar kosta strax under två miljoner kronor, säger Fredrik Johansson, chef för kommunens park/gata-avdelning.

9,5 miljon totalt

Håller den prognosen blir prislappen för snöröjningen i år 9,5 miljoner kronor. Budgeten ligger på 5,7 miljoner.

Och snöröjningen efter vintern är inte avslutad än. Kostnaderna för sandupptagning och att återställa kantstenar, murar och gräsmattor efter plogskador räknas in, och det pågår ännu.

– Sandsopningen kom igång nästan fyra veckor senare än normalt. Så länge det är minusgrader går det inte att sandsopa, då fryser vattnet vi använder för att binda dammet, och att sopa innan snövallar smält undan är meningslöst, det är ju under dem gruset ligger, säger Fredrik Johansson.

LÄS MER: Snöröjningen kostar multum

Annons

Nu körs sopmaskinerna i skift med två arbetslag, och går både dagar och kväll/natt på gator, cykel- och gångbanor.

– Det är 35 mil som ska sopas inne i stan, säger Fredrik Johansson.

Fredrik Johansson ser inte att det finns möjlighet att hämta in den höga kostnaden för snöröjning genom att dra in på annat.

"Är för mycket"

– Delar av det kan vi kompensera genom att skjuta upp andra saker till nästa år, men inte allt. Det är för mycket pengar.

De ökade kostnaderna för snöröjning utgör den största delen av det underskott på 6,2 miljoner tekniska nämnden väntas göra i år, enligt den prognos som gjorts efter årets fyra första månader.

Annat som kostat mer än beräknat är skadorna på en byggnad på Vartofta skola, något högre inköpspriser på livsmedel och fastighetsavdelningens ökade kostnader för att hyra lokaler.