Sveriges nationalarena för travsport, Solvalla i Stockholm, invigdes den 31 juli 1927.

I sommar firas 90-årsjubileet med loppet Jubileumspokalen den 16 augusti. När tävlingen avgörs hoppas arrangörerna på att kunna presentera människor som har minnen från Solvallas invigning eller som besökte travbanan något av de första åren. Om en sådan person kan hittas kommer denne att bjudas in som hedersgäst. Solvallas ledning har skickat ut efterlysningar via medier i hela Sverige.

— Det är klart att det inte är så jättestora chanser att vi kan få tag i en sådan person, men vi tyckte att det var en rolig efterlysning att göra. Det bör i alla fall finnas några sådana personer i landet, säger Mats Rosén, vd på Solvalla.

Annons

Om ni skulle få tag på en person som besökte Solvalla något av de första åren. Vad kan den personen vänta sig vid Jubileumspokalen i augusti?

— Om personen vill komma hit ska vi försöka ta hand om denne på bästa sätt och ska låta personen njuta av tävlingarna. Framför allt är vi intresserade av att höra om minnena, hästarna och stämningen från de första åren, säger Mats Rosén.

Det finns en hel del dokumentation från Solvallas första år, men det handlar främst om fakta om loppen som kördes och hur mycket pengar det spelades för. Känslouttryck från människor som var på plats finns det inte lika mycket av.

Enligt Mats Rosén finns det två-tre travbanor i Sverige som är äldre än Solvalla. Travbanan i Stockholm började få sin status som nationalarena för travsport under 1950- och 1960-talet.

— När Solvalla firade 25-årsjubileum 1952 instiftades ett jubileumslopp som var föregångare till det som i dag är Elitloppet, säger Mats Rosén.

Fotnot: Besökte du Solvalla något av de första åren? Kontakta då Solvallas vd Mats Rosén: 070-858 22 18 eller mats.rosen@solvalla.travsport.se.

ATG