Jenny Pettersson, 21, från Skövde och Louise Meijer, 19, från Mariestad är två av de många personer som är på plats på mässan tidigt. De har tagit sig till Kulturhuset i Skövde för att de söker sommarjobb och de står och väntar på att bli insläppta.

Jenny studerar på Komvux och Louise är vikarie på en blomsterhandel.

– Jag vill få ett fastare jobb med lite mer arbete. Hur mycket jobb jag får idag beror på hur många som är sjuka. Att vara här ger en större chans att hitta ett jobb, säger Louise.

Jenny Pettersson och Louise Meijer hoppas på sommarjobb.
Foto: Alexander Fogde

Båda siktar på ett jobb inom handel och de har teorier på hur man bör gå tillväga för att få chansen till sommarjobbet.

– Det gäller att vara positiv och unik, säger Louise.

– Man ska tänka på att kolla igenom sitt cv så att allt ser prydligt och snyggt ut, säger Jenny.

På en av mässplatserna står representanter för Skara Sommarland med HR-chef Elias Nelzén i spetsen.

– Det första man ska göra är att söka. Det är en fördel om man tycker att det är roligt att prata med människor. Allt vi gör baseras på det sociala samtalet. Vi söker sociala människor med personligt engagemang.

På Sommarland försöker de återspegla samhället i personalen, därför är det stor spridning bland personalen gällande ålder och ursprung. Man använder sig inte utav klassiska anställningsintervjuer när man letar personal.

– Vi jobbar med gruppaudition där deltagarna får diskutera med varandra om olika frågeställningar som vi ger dem. Det är mycket frågor baserade på vår värdegrund, säger Elias.

Annons

Lena Magnehed och Jimmy Fogelström är butikschefer på Systembolaget i Tibro och Skara.

Vad pratar ni med besökarna om?

– Det är mycket folk här. Folk frågar framför allt hur en dag ser ut och om det krävs några förkunskaper. Det gör det inte, det enda är att man måste vara 20 år gammal. Vi står för all utbildning, Lena.

– Det är kul att vara här och träffa potentiella medarbetare men också kunder. Vi vill visa hur Systembolaget är som arbetsgivare, och vi söker alltid personal, säger Jimmy.

När man ansöker om anställning på Systembolaget får man genomgå ett screeningtest där en algoritm väljer ut de mest attraktiva kandidaterna. Detta görs genom att kandidaterna svarar på tio frågor, men både Jimmy och Lena menar att man går på helheten när man anställer.

– Det är en viss personlighet vi söker. Det viktigaste är att man har serviceförmåga och älskar att prata med kunder, säger Jimmy

Tredje året i rad

Årets mässa är den tredje i ordningen och i år sker den i samarbete med Försvarsmakten och deras arbetsgivarträff. Besökarantalet är högt och man bjuder bland annat in arbetssökande som är registrerade hos Arbetsförmedlingen.

– Vi har bjudit in 4500 personer, förra året kom det 1500. Det är öppet för alla att komma. Man har möjlighet att få jobb här. Det är viktigt att man har med sig sitt cv och presenterar sig på ett bra sätt. Många företag vill att man registrerar sig på deras hemsida så det är bra att man inte ser det som ett hinder, säger Louise Hallberg, företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen.

Sammanlagt rör det sig om upp emot 2000 tjänster som besökarna kan söka hos de arbetsgivare som är på plats. Enligt Louise är det många arbetsgivare som har svårt att hitta personal, speciellt inom vård och omsorg.

Edvin Olsson är regional rekryteringskoordinator vid Skaraborgs regemente.

– De gör grundutbildning och kommer mucka i sommar. Vi kommer utbilda fler och fler och vi ser detta som ett steg i det. Vi bjuder in företag som vi har en avsiktsförklaring med. Det kan handla om väktare, bevakning och bemanningsföretag. Vi ser det som goodwill att rekryterna kan träffa andra arbetsgivare än Försvarsmakten.

Två av de 500 rekryter som är på plats är Alexander Lindell från Norrköping och Felix Eriksson från Västervik.

– Jag tror att det här öppnar vägar, man blir intresserad. Vi har pratat om allt man kan göra medan man är inom det militära, säger Felix.

Vad ska ni göra efter utbildningen?

– Jag kanske kommer ta anställning. Jag funderar på att jobba som polis, säger Alexander.

Felix som tagit tjänstledigt från sitt arbete som bilmekaniker är nyfiken på ett bemanningsföretag som specialiserar sig på bilbranschen.