Det varma vädret märks av hos SOS Alarm. Den 14 juli nåddes de av nästan 13 000 samtal, lika många samtal som brukar trillar in under nyårsnatten som vanligtvis är deras mest hektiska arbetsdag.

– Torkan har lett till en enorm mängd samtidiga bränder i skog och mark, vi får många samtal om en och samma brand till oss, säger Björn Skoglund, tjänsteägare för 112 och krisberedskap vid SOS Alarm i ett pressmeddelande.

Att flera personer slår larm om samma brand är dock inte ovanligt. Men det är inte bara larm om bränder som inkommer till SOS Alarm.

– Många är också ute och njuter av det vackra vädret och det märks direkt hos oss. Fler människor som badar, åker båt, är ute på vägarna eller i skog och mark, men också fler som är ute och roar sig på stan sent på kvällarna och dricker lite för mycket har gett upphov till många fler nödsamtal än vanligt, säger Björn Skoglund.

I pressmeddelandet vädjar nu SOS Alarm att alla som inte är i akut behov av hjälp ska ringa informationsnumret 113 13 i stället för nödnumret 112. Informationsnumret kontaktas om man till exempel har frågor kring allvarliga olyckor eller hur man bör agera i närheten av en skogsbrand.

SOS Alarm har listat de nummer man kan ringa vid mindre brådskande ärenden, vilket lättar trycket på nödnumret. Är man dock osäker på om ärendet är akut eller inte kan förstås 112 ringas.

Annons

Vid mindre brådskande ärenden, ring:

√ 113 13 – Informationsnummer vid olyckor och kriser

√ 114 14 – Polisen vid icke-a..

Vid mindre brådskande ärenden, ring:

√ 113 13 – Informationsnummer vid olyckor och kriser

√ 114 14 – Polisen vid icke-akuta ärenden

√ 11 77 – Sjukvårdsrådgivning

KÄLLA: SOS Alarm

SOS Alarm listar även åtta råd att ha med sig under sommaren.

Råd i sommartider

√ Ha alltid koll på var du befinner dig så att du snabbt kan ge SOS-operatören adressen e..

Råd i sommartider

√ Ha alltid koll på var du befinner dig så att du snabbt kan ge SOS-operatören adressen eller positionen för händelsen.

√ Använd gärna en app eller en karta i mobilen där du kan få fram dina koordinater.

√ Om du ser rök på avstånd, försök ta dig närmare för att  kunna ge SOS-operatören en bra beskrivning av vad som händer och vart branden är.

√ Röklukt kan färdas lång väg – om du känner att det luktar rök utomhus, försök först se om du kan se rök eller öppna lågor innan du ringer 112.

√ Lägg in de nummer som ska användas vid mindre brådskande händelser i som kontakter i din mobil.

√ Använd de icke-akuta numren om ditt behov av hjälp inte är brådskande, t ex om du vill göra en polisanmälan i efterhand, ha råd vid mindre allvarliga sjukdomar eller vill få information om en händelse.

√ Drick måttligt med alkohol, värmen gör att man lätt dricker mer än man tänkt.

√ Kyl gärna ned dig genom att t ex fukta en handduk med svalt vatten och lägg över pannan

KÄLLA: SOS Alarm