Så här ett par dagar före det officiella öppnandet kallar museichefen rundturen som media får för vernissage. Han förklarar att ordet från början hade betydelsen "nästan klart" och syftade på konstnärer som fernissade sina verk precis innan en utställning skulle öppna.

Och här är det verken som spelar huvudrollen. En del av det som visas känner besökarna igen, men målningarna har hamnat i nytt sällskap och hamnar därmed i nytt ljus.

Konstintendent Tomas Asplund Gustafsson visar som exempel Jacques Zadigs målning på den blodiga frihetsgudinnan och Heba Alakkads kollage av kartor, fragment av anteckningar från sfi-undervisningen och svensk reklam, som hängda bredvid varandra kan väcka tankar om hur samhällen uppfattas.

Det är förstås upp till betraktaren att göra sin egen tolkning av det som finns att se och det är det som är poängen.

Christina Törnqvist, som ansvarar för samlingarna, tillägger att Konstmuseet förfogar över nära 6 000 konstverk varav cirka 200 visas när det är dags att öppna dörrarna efter ombyggnaden.

Det besökarna först möts av är tre kvinnliga konstnärer, först en lokal kändis, Elli Hemberg, sedan Anna Sjödahl och sist men inte minst Ester Henning.

Annons

– De tre kvinnliga konstnärernas verk utgör två tredjedelar av hela museets samling. Det ville vi visa upp, det handlar om tre väldigt spännande konstnärskap, säger Oldrell.

Vad gäller Anna Sjödahl kan Skövdes Konstmuseum skryta med att ha i princip hela hennes samlade verk.

– Det är inte ens hundra verk som saknas för att den ska vara komplett, säger Thomas Oldrell.

Det menar han borde vara skäl nog för att "hoppa av tåget för".

Dessutom kan besökarna numera kommentera det de sett och upplevt på museet genom ett eget skapande.

– Den öppna verkstaden ligger numera mitt i och är mer kopplat till museet, säger Oldrell.

Här kan vuxna och barn till exempel göra animerad film, så kallad stop motion, med material som kommer finnas tillgängligt.

– Tanken är att sedan lägga ut det på vår hemsida och få dem synliggjorda.

Alla som gillar pärlplattor kan gå loss på en hel vägg med färgglada plastpiggar och skapa egna bilder.

– På håll blir det som pixlar och det kan bli väldigt spännande, menar Thomas Oldrell, Christina Törnqvist och Tomas Asplund Gustafsson.