Nu pågår länsstyrelsens sluträkning för regionvalet för fullt. Det är det val som räknas sist, efter riksdagsvalet och kommunvalen.

Räkningen av regionvalet är särskilt spännande i Västra Götalandsregionen, eftersom det först i och med sluträkningen kommer att framgå om det nya partiet Demokraterna kommer in i regionfullmäktige eller inte. Demokraterna har gjort succé i kommunvalet i Göteborg där man fick 17 procent av rösterna. Det nybildade partiet är starkt emot Västlänken, en tågtunnel som ska byggas i Göteborg.

Rösterna på Demokraterna räknades inte separat under valnatten eller den andra preliminära rösträkningen på onsdagen efter valet. Då räknades rösterna på Feministiskt initiativ, men andra icke-etablerade partier slogs samman i en klumpsumma för ”övriga anmälda partier”. I den preliminära räkningen fick ”övriga anmälda partier” 4,5 procent av rösterna och spärren i regionvalet är på bara tre procent, varför det finns chans för att det bland dessa röster döljer sig ett parti som kommer in i regionfullmäktige.

I den preliminära räkningen fick ”övriga anmälda partier” 9,4 procent av rösterna i Göteborgs valkrets och betydligt lägre i till exempel Skaraborgs valkrets, vilket talar för att det kan vara många röster på Demokraterna.

Annons

När sluträkningen nu pågår är Demokraterna i skrivande stund uppe i 6,25 procent av rösterna, vilket är över spärren till regionfullmäktige med stor marginal. Men, det finns ett stort men. Räknandet av Göteborgs valkrets har nämligen kommit mycket längre än räknandet av de övriga valkretsarna och det är i denna valkrets som Demokraterna kan förväntas få störst stöd.

326 av 351 valdistrikt i Göteborg är nu räknade och Demokraterna har i dessa ett stöd på i snitt 8,65 procent av väljarna. I Skaraborgs valkrets är bara 22 av 164 distrikt räknade. Stödet för Demokraterna är här som väntat marginellt, men det är ändå 13 skaraborgare hittills som lagt sin röst i regionvalet på Demokraterna.

Om Demokraterna kommer in i regionfullmäktige så tar det ett antal mandat och då får de andra partierna se mandat som de fått tilldelade i den preliminära mandatfördelningen förlorade.

Val