— Buskspel är när man tar med sig ett instrument och spelar fritt. Man hittar konstellationer med andra och det är oftast så som man lär sig låtar av andra, berättar Ola Wirtberg från ABF Västra Götaland som är en av arrangörerna.

Festivalen invigs fredagen den 16 juni i Vallegården i Eggby. Då berättas det bland annat mer om Bröderna Pettersson, som efter att ha emigrerat till Amerika, återvände till Skaraborg och fortsatte att skapa och spela musik. Deras repertoar finns bevarad på band och under invigningskvällen blir det en liveversion av brödernas musik med nybildade Petterssons Kvartett.

— Bröderna Pettersson är idag ganska okända. Tvillingarna föddes i Händene och när de var några år flyttade föräldrarna till Öglunda. När pappan dog flyttade mamman och tvillingbröderna till Amerika.

Där spelade de fiol och concertina. 1910 - efter 18 år i Amerika flyttade de tillbaka till Sverige och bosatte sig i Horn utanför Skövde och sedan vidare till Lerdala. De fortsatte att spela, men det var först efter deras död som kassettbanden med deras musik hittades och de är nu grunden för den nu nybildade Petterssons kvartett.

Lördag och söndag 17 och 18 juni är det så dags för ett späckat festivalprogram på festplatsen Gröna Lund i Lerdala.

— Vi har blandat konsertframträdanden med berättande. Så vi använder två scener och varar på, berättar Ola Wirtberg.

Folkmusiken har i grundet ett berättande i sig men en festival som kombinerar folkmusik och berättande är unikt menar han.

— Antingen är det det ena eller det andra.

Annons

Bland annat får festivalbesökarna möta musikerna Rydvall & Mjelva, som står för ett ovanligt samarbete mellan ungdomlig svensk och norsk folkmusik.

Bennie Åkerfeldt ger en sann och gripande berättelse om resandefolket i Sverige.

Från Finland kommer Arto Järvelä, primärt violinist, som kallas för den flitigaste mannen i finsk folkmusik.

Under festivalen visas även föreställningen Världens bästa Allan, en rosad föreställning om Allan Edwall i text och musik, framförd av Lucas Stark och KG Malm.

Även berättaren Evert Ljusberg gästar festivalen.

Publiken bjuds dessutom på ett inslag från Mellanöstern med en touch av Medelhavet.

Ugarit Musikbands medlemmar är från Syrien men de fann varandra i Skara.

— De träffades på en flyktingförläggning och började spela och satte ihop sin repertoar där.

Festivalen innehåller också konserter i Eggby kyrka och Skara Domkyrka.

— I Eggby kyrka spelar man musik efter en spelman som heter Albert Löfgren som ligger begravd där.

Festivalen avslutas sedan i Domkyrkan i Skara med en dragspelskonsert av Sveriges främste dragspelare Kallis Bengtsson som bjuder på dragspelsmagi då han låter folkmusik möta barockmusik.

— Jag tror att festivalen kan tilltala många med olika smakriktningar. Man behöver inte tycka om folkmusik för att uppskatta den, avslutar Ola Wirtberg.