29-åringen står nu åtalad misstänkt för grov stöld.

Åklagaren anser att brottet är grovt.

"Gärningen har varit av särskilt hänsynslös art då mannen missbrukat sin ansvarsfulla ställning inom hemtjänsten och brottet riktat sig mot en äldre vårdtagare i dennes hem." skriver åklagaren i stämningsansökan till Skaraborgs tingsrätt i Skövde.

Totalt står mannen åtalad misstänkt för åtta liknande fall av grova stölder då han tagit halsband, ringar, armband, fickur från äldre i sitt jobb inom hemtjänsten. Brotten har begåtts i Falköping och i Hjo.

Mellan oktober 2017 och januari 2018 stal 29-åringen en klocka, två fickur, ett armband, två ringar och ett halsband med hängsmycke och ett par manschettknappar till ett värde av cirka 25 000 kronor från en äldre man i dennes hem.

29-åringen har erkänt stölderna. Han är dessutom åtalad misstänkt för bedrägeri efter att ha tagit en mans bankkort och tillhörande kod från ett låst skåp i hemtjänstens lokaler i Hjo i januari i år.

Enligt åklagaren använde mannen sedan kortet för att handla varor för lite drygt tusen kronor.

"Han begick gärningen med uppsåt" skriver åklagaren i stämningsansökan.

29-åringen har nekat till bedrägeri.

Pantbanken i Vänersborg har yrkat skadestånd av mannen med 33 800 kronor för smycken han pantat, som sedan visat sig vara stulna och som polisen hämtat.