Det visade sig också under förhandlingarna att mannen inte hade rätt att vistas i Sverige, då på grund av ett tidigare straff inte haft rätt att återvända hit förrän den 11 augusti 2020.

Ett av brotten har begåtts på Raggårdens Kyckling i Arentorp. Där försvann bland annat maskiner, verktyg och diesel till värde av i vart fall 100 000 kronor.

Företaget har begärt skadestånd på 8 900 kronor och Länsförsäkringar på 110 521 kronor. Summor som mannen nu döms att betala.

Händelsen inträffade någon gång på natten mellan den 2 och 3 november 2017.

Ny verktygsstöld

Natten mellan den 3 och 4 november slog 42-åringen till i Gökhem.

En granne kom till gården och berättade att han blivit av med verktyg, ägaren gick då direkt in och såg att det saknades en skruvdragare och en mutterdragare. Mannen gick till ett annat förråd och såg att det saknades två motorsågar. När sedan han gick tillbaka och tittade i sina verktygshyllor upptäckte han att i stort sett alla handverktyg också var borta.

När polisen kom upptäcktes de krossade fönstren, de hade gårdsägaren inte sett innan. Han vet också att verktygen försvann just den natten eftersom det inte saknades något dagen innan.

Värdet av det stulna uppges till minst 5 000 kronor.

Nytt tillslag

När en annan lantbrukare skulle utfordra djuren på morgonen såg han att ladugårdsdörren var lite öppen. Han trodde att han glömt att regla den, men när han gick dit såg han att hänglåset var sönderbrutet och att det järn som hade använts låg på golvet.

Annons

Det var mycket som hade försvunnit – motorsåg, elsåg, eldriven motorsåg, stångsåg, borrmaskiner, skruvdragare, klyvsåg och lampa.

Från ett annat förråd som var olåst hade de tagit två dunkar diesel, totalt 96,14 liter. Det var på morgonen på Alla Helgons dag han upptäckte stölden.

Senare upptäcktes det att det försvunnit drivmedel för ännu större belopp.

Nu döms mannen till fyra månaders fängelse för stöld och brott mot utlänningslagen. Han frikänns dock av tingsrätten i två av de tre fallen.