Gothia Science Park håller i dag till vid Högskolan i Skövde men växer och flyttar snart in i två av Volvos byggnader, en mittemot Volvos huvudkontor som kallas Kontor ett och till våningen ovanför Balthazar Science Center.

Patric Eriksson, vd Gothia Science Park, nöjde sig inte med utökningen som presenterades under invigningen utan blickade framåt:

– Tegelbruket kan byggas ihop med högskolans campus och jag önskar att vi får en egen plattform för X2000.

Jens Holtinger, chef för Volvos lastbilstillverkning i Europa och Sydamerika, såg expansionen av GSP som resultatet av en lång resa:

– Volvobolagen har gått från att ha varit introverta till att bli en del av samhället. Nu kombinerar vi en världsklassisk produktion med GSP och högskolan. Detta är första steget mot vår vandring.

Kommunstyrelsens ordförande Katarina Jonsson (M) medverkade också under invigningen och sa:

– Detta är ett stort steg för Skövde. GSP blickar mot framtiden och krattar manegen för nya jobb vi inte känner till. Det här kommer ge fler jobb i Skövde. Jag tror inte vi har så många sådana här ställen i Sverige.

Prodtex först ut

Annons

Än så länge är det klart med endast ett företag som flyttar in i huset mittemot Volvos huvudkontor- Prodtex som arbetar med Volvo cars. Kenneth Alfelt, fastighetsansvarig Gothia Innovation betonar vikten av att skynda långsamt med inflyttningen och välja företagen noggrant.

– För oss är det väldigt viktigt att rätt företag flyttar in, så vi stressar inte. Forskning visar att ifall företagen är likasinnade växer de snabbare.

Syftet är GSP ska vara en mötesplats.

– Det är en ge och ta miljö så du förbinder dig till att ge tillbaka om du flyttar in, säger Kenneth Alfelt.

Enda kravet på de som flyttar in är att de ska vara ingenjörsföretag inom it, spel eller automation och kopplade till den forskning som Högskolan i Skövde bedriver.

Assar

Först 2 mars invigs lokalen ovanför Balthazar där projektet Assar - ännu en mötesplats för företag och forskare som totalt fått 45 miljoner kronor i bidrag, drar igång.

LÄS MER: 45 miljoner till Assar

I den ljusgrå industrilokalen på runt 2 000 kvadratmeter ovanpå Balthazar Science Center ska högskolans forskning och Volvobolagens innovationer mötas och gränser luckras upp.

– Baltazar ska smälta ihop med Gothia Science Park. Det blir en dynamisk miljö där teknikutbildning och utveckling möts, säger Patric Eriksson.

Fokus kommer att ligga på Virtual Engineering (virtuella modeller och simuleringar) och det satsar högt: målet är att skapa en världsledande miljö för forskning, teknikutveckling, innovation och utbildning.

Högskolan i Skövde, Gothia Innovation AB, Volvo Group Trucks Operations, Volvo Car Corporation och IDC West Sweden AB driver mötesplatsen Assar.

Ytterligare en förändring väntar på Volvområdet, Ångpanneföreningen som är en av Sveriges största ingenjörsföretag expanderar och ska flytta in på andra våningen i byggnaden Nyeport.