Det är bluesens helg i Tidaholm. Med start fredag eftermiddag och fram till midnatt på lördag kommer det att gunga tungt på Vulcanön, där Tidaholms Bluesfestival arrangeras för åttonde gången.

Arrangörerna i Dusty Road Blues har lyckats sätta samman en skön mix av artister och band som ska uppträda, däribland Sky High med Clas Yngström och lokala rockgruppen Detroit Diesel.

En annan som säkert kommer att se till att höja volymen är den svenskamerikanska bluessångerskan Sofie Reed.

Hon spelar på museet på fredag kväll, och är därtill en av artisterna som medverkar i avslutningsakten Festival Allstars på lördagen.

— Det här är något som jag sett fram emot. Det ska bli jättekul, säger Sofie Reed om att spela på bluesfestvialen.

Inte första gången

Annons

Sångerskan har spelat på Tidaholms Bluesfestival en gång tidigare, 2015. Hon har dessutom besökt Tidaholm i samband med workshops och andra spelningar.

— För mig är Tidaholm väldigt starkt förknippat med kultur och musik. Det gillar jag, säger hon.

Sofie har rötterna i Dalarna men lämnade Sverige för USA 1987.

— Det enda jag visste då var att jag ville jobba med musik. Jag började som stylist men lyckades så småningom kämpa mig in i musikbranschen.

Det blev samarbeten i många olika konstellationer innan hon 2012 släppte sitt första soloalbum. Åtta år tidigare hade hon spelat in en skiva tillsammans med en grupp andra musiker från USA.

Turnerar i världen

— De senaste åren har jag främst kört solo och turnerat runt i både USA och Europa, berättar Sofie, som blivit känd som en artist med både värme och attityd och en fantastisk röst.

I sommar släpper hon sitt fjärde album, i samarbete med B.B. Kings forne basist, Russell Jackson. Han kommer för övrigt till Tidaholm den 6 augusti för att hålla i en workshop.

Även Sofie Reed håller i en workshop i samband med sitt Tidaholmsbesök i helgen. Det är en fortsättning på kursen "Free your voice, free yourself", som påbörjades i våras. Men för gemene man är det såklart spelningen på festivalen som blir höjdpunkten.