Oavsett om det är som tennisspelare, kalsongkung eller kvinnokarl i skvallerpressen en minns Björn Borg så ger Janus Metz film en fördjupad bild av den svenska idrottshjälten. Filmens klimax är den berömda matchen mellan Borg och McEnroe 1980 då Borg vann Wimbledon för femte gången i rad. Borg var då en hyllad tennisikon under stor press och skulle möta nya stjärnan John McEnroe i en match som blev mer spännande än en gastkramande thriller.

FAKTA: Borg

Film: Borg

Regi: Janus Metz

Skådespelare: Sverrir Gudnason, Stellan Skarsgård, Shia LaBeouf, Tuva ..

FAKTA: Borg

Film: Borg

Regi: Janus Metz

Skådespelare: Sverrir Gudnason, Stellan Skarsgård, Shia LaBeouf, Tuva Novotny med flera.

Tid: 1 tim 40 min

Ålder: Från 11 år

BETYG: Fyra av fem

Annons

Filmen varvar bilder av Borgs nervpress inför den annalkande matchen med väl berättade scener om hur den unge stockholmaren tog sig till internationell tenniselit redan som 15-åring. Sverrir Gudnason är nästan overkligt porträttlik. Kameran vilar tungt och ofta på hans ansikte som på kornet lyckas fånga den sammanbitna viljan och den outgrundliga blå blicken, sällan helt närvarande. Det finns en smärta och plågsam ensamhet i Gudnasons porträtt av idrottsmannen Borg. Han klarar inte av att förlora, enda alternativet är att vinna. Det gör honom avskild och asketisk – hans liv är spartanskt.

Stellan Skarsgård gör ett kärleksfullt och ogarderat porträtt av Lennart Bergelin, fadersfigur och tränare. Mannen som fick Björn Borg att bli is-Borg, spelaren som inte visade några känslor. Ronnie Sandahls manus väjer inte för klassperspektivet. Borg kom från förorten Södertälje och hans känsloutbrott som ung spelare togs som ett tecken på att han inte hörde hemma i gentlemannasporten. Tränaren Bergelin lärde honom att behålla allt inombords som en tryckkokare, och låta energin komma ut i spelet.

Den som förväntar sig att se den glamourösa sidan av Borgs liv blir nog besviken, detta är ett tätt och intensivt drama om tennisundret Borg och om den episka matchen mellan Is-Borg och Superslyngeln McEnroe, förträffligt spelad av Hollywoods egen badboy Shia LaBeouf. Det räcker långt.

Ingela Grahn