Centerpartiet ska varken samarbeta, förhandla eller göra sig beroende av Sverigedemokraterna, sade Lööf . En linje hon upprepat många gånger sedan Moderatledaren Anna Kinberg Batra för två veckor sedan meddelade att M nu både kan tänka sig att fälla regeringen med hjälp av SD och att samarbeta med partiet i olika sakfrågor.

– Jag ställer till fullo upp på Annies linje, vi centerpartister kommer från en helt annan bakgrund än SD, säger Gunilla Ingemyr, kommunstyrelsens ordförande i Sunne.

Fikasnacket

Och så låter det överallt bland de runt 770 kommun-, landstings- och regionalpolitikerna från hela landet som mötts i Göteborg i helgen. Men det diskuteras en hel del om hur alternativen ser ut om Alliansen inte blir störst i valet 2018. Samarbete med SD är alltså uteslutet, och eftersom Annie Lööf också avvisar att sitta i en S-ledd regering återstår andra samarbeten över blockgränsen, resoneras det kring kaffeborden.

– Men det är inte makt till varje pris, säger Stina Larsson, kommunpolitiker från Kävlinge, där Alliansen styr i majoritet tillsammans med Miljöpartiet.

Stefan Bengtsson, regionalråd i Halland, tycker inte att allt för stor kraft ska läggas på att diskutera vad som ska hända om Alliansen förlorar.

Annons

– Vårt mål är ju en alliansregering. Det är det vi ska lägga energin på att nå, säger han.

Örat mot marken

Annie Lööf säger att hon lyssnat internt och att det varit en flera år lång process där C diskuterat sitt förhållande till SD.

– Jag pratade med mina lokala ledare tidigare i veckan och fick full uppslutning för vår linje, och det har jag även fått här på kommundagarna, säger hon.

Annie Lööf förespråkar också en mer generös flyktingpolitik i vissa frågor, till exempel när det gäller anhöriginvandringen. Men det har inte varit en stor diskussionspunkt i Göteborg, säger Stina Larsson och Mikael Brandt från Kävlinge.

– Vi har pratat välfärd, vårdköer och bostäder. Men det klart, allt hänger ihop. På landsbygden behövs fler människor som kan jobba, vi behöver arbetskraft och den ekvationen har vi pratat om, säger Stina Larsson.

– Om vi kan få människor att stanna kvar, så kan de nyanlända bli en stimulans till landsbygden, säger Mikael Brandt.

Jobb, jobb, jobb

När partiledaren Annie Lööf ska summera vad centerpartisterna har gått i gång på under helgen blir svaret:

– Det som driver oss är att alla ska ha ett jobb att gå till. Kommer inte de nyanlända i arbete, ja, då kommer antalet socialbidragstagare att öka i respektive kommun, säger hon.

(TT)