Stölden av den ena statyn som brukar stå framför gamla biblioteket upptäcktes på tisdagsmorgonen av en kommunanställd som meddelade service- och teknik att den var försvunnen. På onsdagsmorgonen gjorde Skara kommun en polisanmälan.

– Statyn var fäst med tre bultar, hur man lossat statyn vet vi inte, säger Peter Blom.

På onsdagsförmiddagen upptäcktes senare ytterligare en stöld i samma område. Statyn "Damen vid dammen" i Tingshusparken vid Skara scen är även den spårlöst borta.

– Den upptäcktes av personal på biblioteket, berättar Peter Blom.

Den ägs inte av kommunen, utan av Samhällsbyggnadsbolaget. Stölden har kommunen informerat ägaren om, och även den är polisanmäld.

Kommunen är bedrövad över stölderna. Det är också första gången Skara drabbas av en konstkupp av detta slag och kommunen hoppas nu att denna inte ska efterföljas av fler stölder.

– Vi har ju en del konst i staden, konstaterar Peter Blom.

Konstverket "Flicka med bok" har sedan mitten av 60-talet stått framför biblioteket. Konstnären bakom heter Brita Nehrman. "Damen vid dammen" är gjord av konstnären Ansgar Almqvist 1959.

Peter Blom hoppas i bedrövelsen på att det inte handlar om en stöld där tjuvarna är ute efter materialet, så att statyerna förstörs.

– Det vore fruktansvärt eftersom det är fantastiska konstverk.

Han vill nu att stölderna ska bli allmänt kända så att konstverken inte ska kunna säljas vidare. Förhoppningen är att kommun och polis, med allmänhetens hjälp, ska kunna få tillbaka konstverken.

Annons

– Vi hoppas på att någon har sett eller hört något som kan lämna tips som kan hjälpa polisen, säger Peter Blom.

Kan det handla om en liga tror du?

– Jag tror inte att det är ett pojkstreck i alla fall.

Peter Blom hoppas nu på Skarabornas hjälp.

– Vi hoppas att de snart kommer tillrätta och att konstverken i många år framåt kan fortsätta att pryda platserna, avslutar han.

geomap