Läckan uppstod onsdagen den 20 juni. Badet började förbruka stora mängder vatten. Natten efter sjönk vattennivån med 40 centimeter i 25-metersbassängen.

– 160 kubikmeter vatten hade försvunnit, en årsförbrukning i en villa. Det blir väldigt dyrt att hålla på att fylla på, säger Johan Olsson förvaltare på kommunens fastighetsavdelning.

Omgående upptäcktes brister i ledningssystemet. Den mindre undervisningsbassängen kunde öppnas, till den fungerar ledningarna normalt, och simskolan för de mindre barnen fortsätter fram till avslutningen den 3 juli.

Sedan stängs hela Stenstorpsbadet för sommaren.

– Vi måste tömma bassängerna och reningsverket för att göra undersökningar och bli säkra på att vi hittar felet. Vi vill till exempel kunna utesluta att själva bassängen läcker, säger Johan Olsson och fortsätter:

– När vi väl gör åtgärder måste vi veta att det är rätt, så vi inte behöver gå dit en gång till senare.

När felet är inringat kommer man att besluta vilka åtgärder som ska göras, planera för dem och beställa jobbet.

– Vi gör det inte med egen personal, utan hyr in folk. Och det är ett problem mitt i sommaren, konstaterar Johan Olsson.

Alla som köpt säsongskort på Stenstorpsbadet kommer att få pengar tillbaka, säger kultur- och fritidschef Maria Wallengren.

– De mindre barnen i nybörjarsimskolorna får sin undervisning fullt ut i Stenstorp. Barn som simmar för märkestagning i stora bassängen får möjlighet att göra det på Odenbadet under sommaren, säger Wallengren.

Annons

Det handlar om ungefär 50 barn.

– När vi bestämt hur det ska lösas kommer vi att ta kontakt med dem det berör.

Sedan i torsdags, då den stora bassängen stängdes, har personal löpande informerat barn och föräldrar.

– Men det är först nu beskedet kommit att badet stängs i sommar. Jag förstår om det är frustrerande, men vi ska lösa problem så bra vi kan, säger Wallengren.