Ett stilleben är ett arrangemang av föremål. Ett inspirerande blickfång där helheten ska bli mer än delarna, säger Elisabeth Lejon, inredare och stajlist. Hon tipsar om att se över vad du har hemma när du ska göra ett stilleben. Det behöver inte alltid vara rena prydnader, huvudsaken är att det är föremål man gillar.

Fem steg till ett bra stilleben

1. Bestäm vilken typ av stilleben du vill ha. Ska det vara enbart dekorativt eller funktionellt o..

Fem steg till ett bra stilleben

1. Bestäm vilken typ av stilleben du vill ha. Ska det vara enbart dekorativt eller funktionellt också, det vill säga vill du använda enbart snygga saker eller också ha med bruksföremål? Tänk dock på att bruksföremålen också ska se bra ut, funktionella stilleben ska även vara dekorativa.

2. Bestäm färgskala. Ha antingen färger som går ton-i-ton eller färger ur hela färgcirkeln. Ton-i-ton: Håll dig helst inom en kvart på färgcirkeln, max är en halv färgcirkel, om du vill att tonerna ska stämma överens. Kulörmix: Använda många färger ur hela färgcirkeln. Då är alla färger utstickande och på det viset är det inget som stjäl uppmärksamheten utan de bildar en färggrann helhet.

3. Tänk på material och ytor. Ett stilleben bör innehålla både torra, grova ytor – som trä, keramik, tyg och canvas – och blanka ytor – som metall, glas, plexiglas och porslin. Detta skapar kontraster.

4. Välj en oj-faktor. Det ska vara en oväntad sak i sammanhanget, då blir stillebenet mer intressant. Elisabeth ger exempel på en vacker sax på byrån i vardagsrummet, en glittrig väska eller varför inte en rådjursskalle som man hittat i skogen.

5. Arrangera. Skapa variation i höjd och avstånd mellan sakerna, testa dig fram. Ett stilleben ska även innehålla en ljuskälla – lampa eller stearinljus – och något levande, som en blomma eller frukt och grönt.

Källa: Elisabeth Lejon

 

Bor man på en liten yta kan man komponera stilleben av saker som man faktiskt använder. Lägg stearinljusen i en glascylinder eller korg, visa upp det vackraste porslinet samlat på en hylla, ställ kryddväxterna i en vas och häll upp salt och olja i vackra burkar och flaskor.

– De roligaste stilleben tycker jag är de som är både funktionella och dekorativa. Smycken lägger jag inte undan i ett skrin utan jag låter dem vara framme. Samma sak med snygga skor och parfymflaskor, säger Elisabeth.

 

Annons

Har du en bas med saker att utgå från är det dags att se över material och färgtoner.

– Använd både "torra" och blanka material. Och håll dig helst till samma färgton. Om en färg sticker ut för mycket blir det svårt för ögat att få ihop det, säger Elisabeth.

Fakta: Snabba stillebentips

En oansenlig sak får ett lyft om du ställer den under en glaskupa.

Böcker – även pocket –..

Fakta: Snabba stillebentips

En oansenlig sak får ett lyft om du ställer den under en glaskupa.

Böcker – även pocket – blir enhetliga och vackra i grupp om man sliter av pärmarna så att det bara är det vita pappret kvar.

Plexiboxar är en variant på glaskupan, visa upp dina saker i en plexibox så blir de intressantare.

Saker med karaktär och oj-faktor kan man ofta hitta på loppis.

Undertecknad prickar inte in många rätt där. När Elisabeth får lägga vantarna på mina personliga prylar visar det sig att alla sakerna är blanka, det blir lite menlöst. Och det är stora kontraster i färgskalan – från rosa till turkos. Genom att byta ut lite av det blanka mot två matta föremål samt ta bort det rosa skapar Elisabeth ett mer intressant och enhetligt blickfång.

– Dessutom ska ett stilleben ha en oj-faktor. En sak som gör att man studsar till lite när man ser det, säger Elisabeth och lägger till en rådjursskalle hon hittat i skogen.

– Ju snällare basen är desto brutalare kan man gå fram med oj-faktorn.

 

Alla stilleben bör också ha en ljuskälla samt något levande, som en växt.

– Men i många mindre hem är fönsterbrädorna de bästa och kanske enda ytorna att ha stilleben på. Konkurrera då inte med naturen utanför genom att ha massa växter i fönstret, satsa på vackra föremål i stället, säger Elisabeth Lejon.

Fakta: Stilleben

Ordet stilleben, med betoningen på andra stavelsen – "stillében", är ett tyskt ord. Ordet kom..

Fakta: Stilleben

Ordet stilleben, med betoningen på andra stavelsen – "stillében", är ett tyskt ord. Ordet kommer troligen av nederländska stilleven, av stil – stilla – och leven – liv. Stilleben är en motivart inom bildkonsten med uppställningar av föremål, växter etcetera, enligt Nationalencyklopedien.