Nu är det 106 år sedan Titanic sjönk. En av världens mest omtalade och omskrivna katastrofer var ett faktum.Vad inte många vet är att flera skaraborgare var med på fartyget.Frilansjournalisten och sjöfartshistorikern Claes-Göran Dahl har i en serie personliga artiklar uppmärksammat deras öde. Händelsen är för alltid inskriven i historien – och som en Hjobo skrev efteråt: ”Jag är nästan stolt över att ha fått vara med”. Andra skaraborgare mötte dock döden i Atlantens iskalla vatten

Dagmar, brodern Kurt och fästmannen Ingvar Enander reste i andra klass och hade därmed tillgång till ett däck där det fanns livbåtar. Men eftersom det hölls så hårt på reglerna gick två av dem under med fartyget.

Styrmannen Lightoller höll styvt på regelverket. På ett annat däck fanns William Murdoch och släppte fram männen om det fanns plats.

– Vattnet var fruktansvärt kallt och plockades du inte upp av en livbåt dog du inom femton minuter. Händelserna på däck har också skapat en mycket het debatt i engelsk media, konstaterar Wetterholm.

Hushållerskan dog

Familjen Bryhl, som bodde på Skolgatan hade en egen hushållerska anställd, Jenny Lovisa Henriksson från Axvall, som lockades när hon hörde arbetsgivarens resplaner. Hon bokade därför på egen hand en biljett i den billigare 3 klass, tillsammans med sin väninna Ellen Petterson från Skara.

Annons

Båda dog i katastrofen.

Kroppen efter Jenny Lovisa Henriksson bärgades, men man kunde inte lösa gåtan om hennes namn och hon begravdes i Halifax i Kanada.

Först 1987 löste svenska Titanic-experten Claes-Göran Wetterholm pusslet och fick fram vem det var och hon har därmed också fått en gravsten med sitt namn i Halifax.

Döv hörde inte larmen

Med på båten var också Ernst Sjöstedt från Hjo och han var utbildad bergingenjör.

– Vår teori är att han blivit döv av sitt arbete och därför inte hörde när de knackade på hyttdörren vid larmet. Därför blev han kvar ombord, menar Claes-Göran Wetterholm.

Hotad med pistol

Karl-Olof Jansson från samma stad överlevde mirakulöst trots att han hamnade i vattnet. Och detta trots att han blev hotad med pistol.

– Jag blev med revolver motad å ett skrik kvinnor först. Det ögonblicket kan jag inte med penna beskriva ty jag vet inte hur det kändes, men ett vet jag, jag tänkte på mor, tänk vilken sorg, jag tordes inte tänka längre ty jag var rädd för mitt förstånd. Så står två svenska pojkar bakom mig bleka som lik dömda till samma öde som jag å flera hundra förresten fast av andra nationer, skriver han själv.

Men efter att ha hamnat i vattnet plockades han upp av en annan livbåt.

Familjen Skoog gick under

Familjen Skoog hörde till de största familjerna som reste med Titanic. Familjefadern William var född på torpet Skogen i Kinnekulle och hade därför tagit sig namnet Skoog.

Han hade tidigt emigrerat till USA och arbetat som grundgrävare på byggen och därefter startat en egen byggnadsfirma. Han gifte sig med Anna (Annie) som förmodligen var norska.

De hade återvänt från Iron Mountain till Sverige 1911 och hade fyra barn med sig: Margit två år, Harald fyra år, Mabel nio år och Karl tio år.

Som så många andra som kommit tillbaka ångrade de sig efter några månader och tänkte återvända till Michigan.

Det beseglade deras öde.

Det fanns fler skaraborgare ombord, men deras historier får vi återkomma till.

Världsutställning

Claes-Göran Wetterholm ligger bakom den världsutställning om Titanic som ska öppna i Göteborg.

– Vi har sedan 2003 turnerat runt världen med den och bland annat varit i Kiev och Mexiko. Det känns bra att den äntligen kommit till hit, säger experten.

Vad är det som ska få oss att gå och titta på den?

– Den sätter personerna i centrum, ofta genom en bild och ett föremål. Jag har sett många besökare med tårar i ögonen eftersom det blir så personligt.

Vill åka ner

Claes-Göran Wetterholm är en av dem som anmält sig till en resa som går till vraket. Men biljettpriset är högt, cirka 105 000 dollar, vilket innebär ungefär en miljon svenska kronor.

– Jag har en hemma som tycker att jag inte ska dyka vid vraket, men fartyget ligger på fyra kilometers djup. Händer det något där hinner du knappt märka det innan du är död.

Har du varit där förut?

– Inte under vattnet, men jag har varit med på tre olika expeditioner och har haft möjlighet att hålla i och studera de föremål de plockat upp.

Sammanlagt har experten tillbringat två månader ovanför vraket. Dessutom var han rådgivare åt regissören James Cameron under inspelningarna av filmen om Titanic.

Hur fick du intresset för fartyget?

– Jag tittade faktiskt på ett tv-program där fartyget nämndes och gick sedan och frågade min far vad Titanic var. Han gjorde som vanligt och plockade fram Nordiskt familjelexikon och läste högt för mig.

Något han sedan ska ha ångrat.

– Han såg ju vart det barkade hän...