Alex Bergström (S) från Falköping, toppkandidat i regionvalet i Skaraborg, om de låga siffrorna för Socialdemokraterna i SVT:s vallokalsundersökning.


Foto: Janne Andersson

– Vi går bakåt, det får mitt parti analysera vad det står för. Det kan bero på många olika faktorer. De två största partierna tappar och ytterligheterna går framåt. Det är precis som att väljarna vill går åt flankerna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet. Vi är ett parti som går åt mitten. Det kanske inte är så populärt att vara i mitten, säger han.

Charlotte Nordström är förstanamn för Moderaterna i regionvalet i Skaraborg.

– Självklart känns det beklagligt att vi inte nått ut med vår politik, men jag är glad för allt stöd vi fått och den goda stämning vi mött under valrörelsen, säger hon.

Vad beror det på att Moderaterna liksom Socialdemokraterna ser ut att backa i årets val?

– Svaren på de stora utmaningarna kanske kom för sent från de partierna som är störst, säger Charlotte Nordström.

Hon syftar på frågor om migration och integration.

– Kruxet är att Sverigedemokraterna inte har någon integrationspolitik, tillägger hon.

Regionvalet räknas sist varför det resultatet kommer att dröja, men om tendenserna är desamma som i vallokalsundersökningen lutar det åt att inget traditionellt block får majoritet heller i Västra Götalandsregionen. Inte heller får den konstellation som nu styr, de fyra borgerliga partierna och Miljöpartiet majoritet tillsammans.

Annons

– Då får man titta på hur fler partier kan få majoritet eller hitta någon form av överenskommelse. Jag utgår från att andra demokratiska partier vill ta ansvar. Man får vara beredd att lägga undan ideologiska principer. Vi har sagt att vi är beredda att förhandla med alla utom Sverigedemokraterna, säger Alex Bergström (S).

Charlotte Nordström (M) menar att det är omöjligt att säga hur det blir i regionen före valresultatet är räknat.

– Vi har samarbetat mycket väl med Miljöpartiet i regionen, konstaterar hon.