En feriepraktiserande 18-åring i Skaraborg tjänar oftast omkring 50 och 60 kronor i timmen. I Avesta tjänar samma åldersgrupp 109 kronor. Ferielönen i landets kommuner skiljer sig åt kraftigt, visar en ny undersökning från SSU. Den visar också att chanserna för att få ett sommarjobb varierar stort beroende på var man bor.

– Det är såklart ett jättestort problem. Från SSU:s sida menar vi att det är viktigt att alla har en möjlighet att få feriepraktik. Idag måste man ha kontakter och arbetslivserfarenhet om man vill ut på arbetsmarknaden, och det är ju en omöjlig ekvation som inte går ihop för unga som söker sitt första jobb, säger SSU Skaraborgs ordförande Lina Ahl.

Skaraborg i botten

Annons

Undersökningen bygger på data från 137 av landets 290 kommuner. De har fått svara på frågan hur mycket deras feriepraktikanter tjänar, samt hur många som erbjuds jobb.

Skövde ligger bland de 10 kommuner som erbjuder lägst lön till praktiserande 18-åringar på SSU:s lista. Där tjänar man 55 kronor i timmen. Om Falköping, Tidaholm och Skara hade svarat på enkäten hade även de befunnit sig i botten. Deras löner ligger nämligen på 50 kronor i Falköping och Tidaholm, och 60 kronor i Skara.

– Det är givetvis en ekonomisk fråga. Många kommuner har sämre förutsättningar att erbjuda feriepraktik med höga löner. Vi tycker därför att staten borde gå in med medel för att utjämna skillnaderna. Man kan ju inte välja vilken kommun man växer upp i, säger Ahl.

Valde vården

Lina Ahl fick själv feriepraktik inom vård och omsorg, vilket ledde till att hon senare fick sitt första jobb inom samma område. Nu hoppas hon att Skaraborgs kommuner ser sin chans att locka fler till bristyrken.

– Hade jag inte praktiserat hade jag troligtvis aldrig valt den vägen. Därför är det jätteviktigt att kommunerna ser den långsiktiga fördelen med en jobbgaranti. Många erbjuder redan garanti, så det är uppenbart att det går att lösa.