När det är dags att köpa en villa kan det ta lång tid att spara ihop till kontantinsatsen. Stigande bostadspriser och ett bolånetak på 85 procent försvårar processen för de som går i köptankar. Att komma upp i 15 procent, vilket generellt sett är den minsta och vanligaste kontantinsatsen för att köpa en villa eller lägenhet, kan vara klurigt. Länsförsäkringar har undersökt i sin nya serie Länsrapporten hur många månader och ibland även år det tar för olika familjkonstellationer att nå kontantinsatsen.

— Det tar längre tid att uppnå den än de flesta tror. Under förutsättningen att en barnfamilj sparar tio procent av sin nettoinkomst varje månad ligger den genomsnittliga kontantinsatsen till en 110 kvadratmeters villa på drygt åtta år. Men det är omfattande kontraster beroende av var du är bosatt i landet, förklarar Dan Wennlund som är privatmarknadschef hos Länsförsäkringar Skaraborg.

Tre gånger dyrare i Skövde

I Skaraborgs samtliga kommuner tar det kortare tid än rikssnittet, men även från stad till stad inom regionen skiljer sig priserna stort.

— För ett sambopar utan barn till exempel tar det fem år att spara ihop till en insats till en villa i Tibro medan det i Skövde tar nio år. I alla hushåll är just Skövde den dyraste staden att köpa en villa i - tre gånger så dyr som till exempel Gullspång och Töreboda, berättar Dan.

Annons

För en barnfamilj i Skövde tar det sju år och sju månader innan sparat ihop till kontantinsatsen, 25 år och elva månader för en ensamstående förälder samt minst 35 år för någon som är singel. Detta kan jämföras med tre år och nio månader för en barnfamilj i Tidaholm, nio år och nio månader för en ensamstående förälder i Skara samt åtta år och fyra månader för en singel i Falköping.

De utsatta hushållen

Ungdomarna är mest sårbara i situationen.

— Det är de som brukar har svårare att sätta av 10 procent av inkomsten till en kontantinsats eftersom de oftast inte sparat massa pengar tidigare under sina studier. De måste därför räkna med att spara över dubbelt så lång tid än hushåll med två inkomsttagare, menar Dan.

Han tillägger att det finns en till utsatt grupp:

— Ensamstående kan ha problem att samla ihop pengarna, speciellt om de har barn och lägger alla sina slantar på att försörja familjen. Men alltihop handlar om ens ekonomiska förutsättningar, om man börjat spara tidigt eller inte.

Smart med lägenhet först

Undersökningen visar också att du har betydligt bättre förutsättningar att få ihop en kontantinsats till en större bostad om du ägt en mindre tidigare, till exempel en lägenhet. Prisutvecklingen på en lägenhet under de senaste fem åren räcker till en kontantinsats till en mindre villa i alla Sveriges län.

– Det gäller att anpassa sina förväntningar av bostad till det man har råd att köpa. Att kliva in på bostadsmarknaden till ett boende som inte är tipp topp och sedan stegvis byta upp sig i omgångar i en bostadskarriär är oftast den bästa strategin. När det sedan blir en prisökning så kan du sälja den och ta med värdeökningen in i nästa bostad. Bästa affären gör den som säljer sin bostad i en storstad och köper en ny på en mindre ort, tipsar Dag Wennlund.

Vilket är ditt bästa råd till de som kommer ut på bostadsmarknaden för första gången?

— Försök att börja spara direkt när du fått ett jobb, så du kan lägga undan lite pengar varje månad. För att inte konsumera för mycket är det bra att sätta upp ett mål som du försöker hålla dig konsekvent till. Jag skulle även vilja skicka med till alla föräldrar att det är smart att ha ett sparkapital åt sina barn, så att de har lite att röra sig med när det blir dags för första bostaden.