Johan Öhman har själv idrottat på elitnivå i framförallt fotboll där han spelade i nästa högsta serien i IFK Luleå och Boden. Han är i grunden lärare i svenska och SO men har jobbat som folkhälsochef i Kristinehamn och via det egna företaget Bosse, som var namnet på en av hans söner som dog i plötslig spädbarnsdöd, håller han föreläsningar och utbildar personal på bland annat träningsanläggningar i Sverige.

Få en superkropp

– Vi lever med trender som varierar men fortfarande är det väldigt vanligt att de som tränar på gym och särskilt killar gör det mycket för att få en superkropp och det snabbt. Vi ser också att fler kvinnor och nyanlända tränar för att få stora muskler. Mycket handlar säkert om att förstärka sin självbild och att passa in, säger Johan Öhman.

I stället för att bygga muskler mer långsamt krävs det då att man tar till otillåtna medel som anabola steroider som är olagligt men relativt enkelt att få tag på.

– Det är tyvärr inte svårt att beställa på nätet och tillgängligheten ökar hela tiden. Enligt uppgifter som dock är svåra att fastställa använder närmare fem procent av dem som tränar på gym anabola eller har gjort det.

– Hur som helst har det aldrig funnits så mycket kroppsfixerade preparat som det gör i dag.

Och risken att drabbas av biverkningar är också stor. De mest vanliga är försämrade levervärden, psykisk ohälsa, aggressivitet, sömnproblem och i värsta fall kan det bli inkörsporten till en kriminell livsstil.

Annons

Kosttillskott onödigt

När det gäller kosttillskott har Johan Öhman egna erfarenheter.

– Jag tränar regelbundet även i dag, både mer uthållighet och kondition med mycket löpning och dessutom styrketräning. Genom alla år har min åsikt varit är att man behöver bara kosttillskott om man har brist på något i kroppen. Har du järnbrist är det förstås förståeligt om du tar tabletter mot det men annars inte.

Han har dock inget negativt att säga om uppladdningar inför stora fysiska utmaningar som Vasaloppet eller Vätternrundan, för att ta ett par exempel.

– Det är som med anabola steroider, tillgängligheten på kosttillskott har exploderat eftersom det finns mer och mer att köpa på internet. Den stora faran nu är att det finns så mycket kosttillskott som kan vara kryddade med steroider och därmed också olagliga och hälsofarliga, säger Johan Öhman.

En bojkott

Han berättar att elitidrottare i Sverige och internationellt numera brukar bojkotta kosttillskott på grund av risken att åka fast i dopningskontroll då de inte alltid vet vilka ämnen som finns preparaten.

– Det har skapats en värld där vi tror oss behöva använda kosttillskott men det handlar ofta om ett kommersiellt syfte för dem som säljer.

Vad är ditt bästa råd till de som tränar och är osäkra på om man behöver några tillskott?

– Att i lugn och ro sätta sig ner och fundera över sin egen hälsostatus och ta hjälp av läkare om så behövs. Först därefter kan man göra en bedömning om man behöver något extra i samband med träning eller i vardagslivet överlag.