Dragan Bratic har tidigare drivit strippklubbar i bland annat Jönköping, Nässjö, Habo och Vara.

Utredningen om den misstänkta ekonomiska brottsligheten har pågått sedan augusti 2015. Nu har Ekobrottsmyndigheten i Linköping lämnat in åtalet om grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott till Jönköpings tingsrätt. Åtalet handlar om bokföringen i Dragan Bratics bolag mellan 1 januari 2012 och 30 juni 2015.

Kammaråklagare Marianne Staaf hävdar i åtalet att Dragan Bratic uppsåtligen har undanhållit att redovisa intäkter, löner, arbetsgivaravgifter och moms. Sammanlagt handlar det om att skatt på nära fyra miljoner kronor kan ha undanhållits. Eftersom det handlar om så stora summor pengar anser åklagaren att brotten ska bedömas som grova. Straffet för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott kan bli upp till sex års fängelse.

— Det är dock inte troligt med maxstraff i det här fallet, säger Marianne Staaf.

Annons

I åtalet ingår även en man som stått som ägare för en pizzeria i Jönköpingstrakten. Ekobrottsmyndigheten anser att mannen har varit bolagets formelle företrädare, men att Dragan Bratic har varit den egentlige företrädare och att de tillsammans och i samförstånd har genomfört den ekonomiska brottsligheten.

Dragan Bratic har tidigare sagt att han är utsatt för en häxjakt av myndigheterna på grund av att han drivit strippklubbar.

— Striptease är en laglig grej även om inte alla gillar det. Men de andra processerna som pågår krossar mig och ruinerar mig, sade Dragan Bratic till tidningen i december 2016.

Ekobrottsmyndigheten tillbakavisar att rättsprocessen skulle ha något att göra med att Dragan Bratic bedriver strippklubbar.

— Vår verksamhet drivs enligt gällande lagar och regler. Det är inte olagligt att driva strippklubbar förutsatt att du håller dig till de regler som finns, men det anser vi att han inte har gjort, säger Marianne Staaf.

Dragan Bratic har under det senaste året även förekommit i en polisutredning i Jämtland. Där misstänks han för att ha brutit sig in i en lokal som tidigare varit en av hans strippklubbar och som hade stängs av myndigheterna.

Rättegången om grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott i Jönköpings tingsrätt väntas ta fyra dagar. Det är ännu inte bestämt vilket datum rättegången inleds.