När de 204 valdistrikten räknats i valet till regionfullmäktige visar det sig att det politiska landskapet ritats om. Det nya partiet Bevara akutsjukhusen har tagit sig in i den högsta politiska församlingen med god marginal med 9,0 procent.

Sverigedemokraterna ökar, liksom i riksdagsvalet, men i mindre omfattning. Partiet får enligt de preliminära siffrorna 13,6 procent. Det parti som tappar mest i valet till regionfullmäktige är Socialdemokraterna som får 26,4 procent.

Moderaterna förblir näst största parti, med tappar precis som i riksdagsvalet och hamnar på 15,5 procent. Centerpartiet ökar något till 9,5 procent medan Liberalerna och Vänsterpartiet i stod sett står stilla på 3,9 respektive 4,9 procent.

Även Miljöpartiet följer valvindarna på riksplanet och tappar stort. Partiet hamnar på 3,3 procent i valet till regionfullmäktige i Jönköpings län.

Alliansen som under den gångna mandatperioden styrt i minoritet i Region Jönköpings län tappar något i slagstyrka i och med Moderaternas tillbakagång.

Relaterat: Martin glad över BA:s framgångar i valet: ”Nu kan vi vara med och påverka”
Relaterat: Toppkandidat sprider högerpopulistiska inlägg på Facebook
Relaterat: Många olika partier i Bevara akutsjukhusen
Relaterat: Liberalerna vill privatisera mer
Relaterat: V vill bevara de tre sjukhusen
Relaterat: M: Nytt parti hotar akutsjukhusen
Relaterat: Ledare: Slaget om sjukvården har inletts
Val