Per Westling är generalsekreterare på Svemo som Skövde kommun har avtal med gällande motocrossgymnasiet. Han är inte glad över att kontraktet hävs.

– Jag har all respekt för att de vill avbryta när de känner att de inte kan leva upp till avtalet, men att avbryta det mitt i perioden förstår jag inte alls vitsen med. De hade kunnat välja att inte förlänga nästa år. Det här sätter oss i en otroligt svår sits.

LÄS MER: Motocrossgymnasiet läggs ner i Skövde

Kommunen har uttalat att de inte kan leva upp till de krav som ställs på dem i avtalet. Gymnasium Skövde har också uttalat sig om att det uppskjutna arbetet med motocrossbanan varit avgörande för att man stänger gymnasiet.

– Att banan inte är färdig är ingen nyhet, det har man pratat om länge. Kommunen startade processen att få tillstånd för banan väldigt sent, säger Westling.

LÄS MER: Ingen crossbana klar till hösten

Han menar också att Svemo var inställda på att träffa kommunen den 19 november för att diskutera en ny ansökan.

När Orvar Eriksson (C), som hävt kontraktet, motiverar beslutet säger han att det beror på att kommunen inte varit på det klara vad avtalet inneburit. Han menar också att det tillkommit ny information som initialt inte framgick av avtalet. Detta avfärdas av Westling.

Annons

– Det är ingen nyhet att det handlat om boende i avtalet. Det är samma avtal som på alla riksidrottsgymnasium. Skövde kommun skrev på, de visste vad det handlade om.

Enligt Westling föreslog Svemo redan innan avtalet skrevs att kommunen skulle kontakta Thomas Blomgren som var rektor när utbildningen fanns i Tibro.

– Han visste precis vad kommunen hade behövt göra. Vad jag vet blev han aldrig kontaktad, att inte ta till sig den kunskapen är Skövdes egna beslut.

I avtalet står att kommunen ska erbjuda rätt utbildning, lösa den sociala situationen för eleverna (vilket också innefattar boende) och ha en träningsanläggning.

Den 8 juni skrev Per Westling ett brev till Skövde kommun där han frågade om de avsåg att fortsätta driva gymnasiet.

– Vi bad dem tala om det för oss så att vi i god tid kunde ta reda på en ny kommun. Jag anade att de kanske inte ville det här egentligen, men jag fick bekräftat att de absolut tänkt driva det vidare. Om kommunens högsta företrädare säger att "ja, vi är på" har jag ingen anledning att misstro det.

Nu måste Svemo hitta en ny kommun att skriva avtal med. Kommunen måste axla det ansvar som Skövde inte klarar. Helst ser Westling att det är i närområdet.

– Det är väldigt kort tid. Det här var sämsta tänkbara tidpunkt att ta ett sånt här beslut.

Trots tidsbristen är han hoppfull.

– Det finns många kommuner som är intresserade. Det är lite prestige att ha det här. Det måste vara löst innan januari, jag hoppas och tror att jag kommer hinna.

När man hittat en ny kommun som kan ta över gymnasiet väntar det juridiska. Westling är nämligen osäker på om det hela skötts juridiskt korrekt.

– Jag vet inte om det är okej enligt skollagen att kommunen gör såhär. Man har lovat eleverna att de ska få följande utbildning, har man då rätt att ändra på det? Det får juristerna reda ut.

Relaterat: Därför lägger Skövde kommun ner crossgymnasiet
Relaterat: Mamma upprörd över beslutet att lägga ner crossgymnasiet
Relaterat: Motocrossgymnasiet läggs ner i Skövde