Kvinnor som kämpar för familjens överlevnad. Det framgår tydligt att det är mannen som har kontrollen över ekonomin. Denna makt ifrågasätts nästan aldrig. Den kvinna som gör det isoleras och riskerar sitt liv. Detta har INGENTING med religion att göra. För 100 år sedan fick svenska kvinnor varken rösta, gifta sig, ärva eller äga något utan sin fars tillåtelse.

Något som vi har ändrat på, men ska vi nu tigande acceptera att det inte gäller alla i vårt jämlika samhälle?

Sveriges framtid finns hos den andra generationens invandrande unga kvinnor. De är duktigast i skolan, pratar flytande svenska, sitt eget modersmål och ofta flera andra språk.

De kämpar hårt för att skapa sig ett eget liv. Till en högskola långt bort från sina fäder, bröder och familjens förtryck. Leva ett eget liv tillsammans med någon man själv valt. Tyvärr ser inte verkligheten ut så.

Barnäktenskap är inte tillåtet i Sverige men flickor skickas utomlands till giftermål med någon äldre man som släkten bestämt och kommer kanske ”tillbaka” i vuxen ålder med barn och ett evigt liv som hemmafru. Studierna kommer aldrig återupptas. Enda försörjningsmöjligheten är fler barn och bidrag.

Det är ytterst märkligt är att de partier som har högst svansföring om kvinnors rättigheter, V, MP och Fi blir knäpptysta när detta förs på tal! Vad är man rädda för?

Annons

Om snedvridna hedersförtryck och klanmentalitet ska stå över svensk lag har man sedan länge förlorat slaget och ytterligare en generation med kvinnlig arbetskraft som vi så väl behöver.

Svensk lag måste vara lika för alla oavsett, hudfärg, etnicitet och kön.

Robert Löfgren

Relaterat: Insändare: Att bli kallad fattig sårar
Relaterat: Lena är för alltid fattig: ”Det är en stor orättvisa”
Relaterat: De gjorde serien om det mest skambelagda
Relaterat: ”Vi är mer jämförbara med Bergsjön”