Det började med att Anna Estenstad planerade sin 40-årsdag. Kalaset för familj och vänner hemma i Trondheim skulle bli något alldeles extra.

Det är nu drygt 20 år sedan Anna, då med efternamnet Lundgren, lämnade Falköping för Norge och ett jobb som barnflicka. Där skulle hon bli kvar, men helt har hon inte klippt banden till uppväxtstaden som hon besöker med jämna mellanrum.

Via en gemensam vän kom Anna i kontakt med Alf Tande-Petersen, känd norsk tevepersonlighet, journalist och författare. De stämde träff och Anna berättade om sin dröm att sätta ihop en föreställning för att överraska sina gäster på 40-årsfesten med.

– Det slutade med att han skrev ett manus utifrån min historia, säger Anna som gjorde dundersuccé på kalaset förra hösten med sitt framträdande.

Fick blodad tand

Så till den grad att Anna bestämde sig för att här kunde det ju inte ta slut. Med blodad tand vände hon sig återigen till Tande-P, som han kallas för, som snickrade vidare på manuset.

– Att Tande-P ville jobba ihop med mig är fantastiskt, säger Anna.

Showen, en timme och 20 minuter lång, där en rejäl skopa humor blandas med en portion allvar tog form. Allt utifrån Annas personliga erfarenheter.

– Jag är en impulsiv person och det gör att jag hamnar i alla möjliga situationer. Det finns en hel del material att ta av, men det behövdes någon som hjälpte mig att sortera, berättar Anna.

Standupdebut

Annons

I mars, ett halvår efter 40-årskalaset, hade Anna bokat in tre föreställningar med sin one woman-show på Byscenen i Trondheim. Ett minst sagt vågat tilltag, med tanke på att hon var helt okänd för publiken.

– Men det här ville jag göra mer av, berättar Anna som annars driver en hälsokostbutik men nu kastade sig ut i det okända.

Att scendebutera med en stå upp-akt där Anna ensam står på scenen och måste hålla publikens intresse vid liv i en över en timma är heller ingen lätt sak.

Såväl publik som recensenter tog henne till sig, och föreställningarna gavs för fulla hus. Succén var ett faktum och Anna överröstes med lovord. Sedan dess har Anna Estenstad fortsatt att uppträda, bland annat i Ibsenhuset i Skien. Kanske blir det också ett pilotavsnitt för en teveserie.

Gästspel i Falköping

På fredag gästar Anna uppväxtstaden Falköping där hon intar Stadsteaterns scen med sin one woman-show Anna är Anna - hur du än läser det.

Det blir en mycket personlig show där ämnen som vårt förhållande till mobiltelefoner, den äkta maken som fick Anna att slå ner sina bopålar i Norge för gott och de nya landsmännen i allmänhet och Trønder i synnerhet avhandlas. Bland mycket annat skrattframkallande.

– Kossor också, dem kommer man inte undan när man är i Sveriges kotätaste kommun, konstaterar Anna.

På "svorsk"

Showen framförs på "svorsk" som Anna beskriver sin dialekt. De drygt 20 åren i Norge har satt sina spår, men skaraborgskan är fortfarande tydligt urskiljbar.

Som klangbotten använder sig Anna också av sina erfarenheter från uppväxten i Falköping med en alkoholiserad pappa och en mamma som gick bort alltför tidigt. Det blir humor och allvar i en salig blandning.

– Framför allt är det en rolig föreställning utifrån min egen historia och den jag är. Det blir en massa humor och lite eftertanke, utlovar Anna som ser fram emot att möta publiken i uppväxtstaden.