När den första läraren kom till förskolan Framtiden på måndagsmorgonen upptäckte hon att en dörr stod öppen som inte borde vara det. Hon såg att dörren hade blivit uppbruten och kontaktade polisen och personal i Salemkyrkan och på förskolan. Någon hade brutit sig in under helgen och orsakat internationell skada. Förskolechef Anita Green kom till platsen.

— Man blir skärrad på något vis. Det är en obehagskänsla när någon gör intrång, säger hon.

Pengar för Nepal

Personalen anmälde att det varit inbrott. Någon eller några har tagit sig in genom ett fönster till ett personalutrymme. Kontoren genomsöktes av tjuvarna och likaså personalens skåp. När inbrottet skedde är oklart. Via förskolan som ligger nedantill tog sig tjuvarna upp till kyrkans övriga lokaler.

Uppe i kyrkans kontor hittade tjuvarna pengar. Det var från helgens julkonserter. Pengar som samlades in för att skänkas bort till utsatta människor. Pengarna skulle ha gått till en organisation som stöttar prostituerade i Nepal.

Annons

— Det är fruktansvärt tråkigt. Alla pengarna från helgen har försvunnit, minst, säger Arne Pehrs, som är fastighetsansvarig.

Utsatta människor

Fattiga kvinnor i Nepal är ofta extremt utsatta. Prostitution och människohandel är ett stort problem som drabbar många. Pengarna skulle ha stöttat och hjälpt kvinnor, barn och familjer.

— Det är för hemskt, att man samlar in pengar till Nepal och en organisation som tar hand om prostituerare och sedan stjäls pengarna, säger Arne Pehrs och fortsätter:

— Det drabbar andra som vi försöker hjälpa. De ska skämmas som håller på med sådant.

Polisen har varit på plats och påbörjat en utredning om stöld. En platsundersökning har också genomförts och polisen har beslagtagit föremål för spårsäkring. Vad som stulits är ännu inte utrett. Trots händelsen fortsatte förskolans verksamhet som vanligt under dagen.

Skapar oro

Vad som fattas i förskolan och kyrkan är inte helt klart. Pengar är borta, men bland annat stationära datorer står kvar. Inbrottet får också andra konsekvenser, till exempel oro hos personal och arbete med trasiga dörrar.