Före midsommar regnade det mycket, och några veckor senare passade många svampentusiaster på att fylla korgarna med sommarkantareller.

Men sedan dess har det varit torrare och tillväxten har avstannat.

Fakta: Börjes Karl Johan-gryta

Ingredienser för 4 personer:

500 g bland- eller lammfärs

600 g vitkål

2-3 gul lök..

Fakta: Börjes Karl Johan-gryta

Ingredienser för 4 personer:

500 g bland- eller lammfärs

600 g vitkål

2-3 gul lök

3 dl torkad Karl Johan, eller 6 dl färsk

Smör till stekningen

Maizena efter behov

1 1/2 tsk salt

1 krm vit- eller svartpeppar

2 dl vatten

2 dl grädde

2 köttbuljongtärning + 1 svampbuljong

1 skvätt Mushroom soy

Gör så här:

Strimla vitkålen fint. Skala och hacka löken. Blötlägg torkad svamp eller borsta färsk svamp. Skär stor svamp i skivor eller bitar eller häll av spadet på burksvampen. Lägg svampen i en stekpanna, låt det mesta av vätskan koka in. Bryn därefter svampen och töm över i en treliters kastrull.

Bryn vitkålen och töm över till kastrullen. Fräs löken och töm över till kastrullen. Bryn färsen och rör den gryning och töm över till kastrullen.

Tillsätt vätskan så det knappt täcker och koka upp under omrörning.

Tillsätt buljongtärning och salta och peppra efter avsmakning. Koka under lock på svag värme tills kålen är nätt och jämt mjuk cirka 10 minuter.

Red av med Maizena så att grytan får lagom konsistens

Servera med potatis.

– Den som har bra svampställen kan ju göra ett besök på dem, men det är inget jag rekommenderar, säger Börje Fagerlind i Västgötabergens svampklubb när vi ringer upp medan han lagar lunch.

– Men jag kan väl gå ut och kolla mina närmsta ställen lite snabbt.

Börje stänger av spisen, tar med sig telefonen, går ut ur huset i skogen utanför Valtorp och en minut senare rapporterar han:

– Jaha, där har vi en citrongul slemskivling, det är en bra matsvamp. Och där ja, där har vi några kantareller. Det är nästan så det lönar sig att plocka.

Svamparna som Börje hittar har vuxit upp efter regnen före midsommar och är på väg att börja torka. Kantarellen växer långsamt till skillnad från andra svampar.

– Ska det komma någon ny svamp måste vi ha regn och lagom varmt. Men det kan ju finnas lokala variationer också. Där regnskurar dragit fram kan det vara värt att ge sig ut i skogen.

Gammalt intresse

Börjes svampintresse började redan när han som liten grabb plockade stora mängder svamp som han tog hem till sin mor.

Annons

– Jag var inte så mycket för själva tillagningen, men åt gärna svampen sedan.

Nu är han kassör i den ideella föreningen Västgötabergens svampklubb som gör gemensamma svampexkursioner under säsongen. Man kommer också att ordna en svamputställning på Hornborga Naturum i september.

– Mitt svampintresse är kanske mest av botanisk natur. Jag har främst intresserat mig för skivlingar där det finns många spännande och sällsynta sorter.

– Plockar man något annat än kantareller så tycker jag att man bör ha lärt sig att skilja olika arter åt. Svampförgiftning är dödligt om man till exempel får med en toppig giftspindling bland matsvampen.

Hur hanterar man svampen på bästa sätt?

– En luftig korg med fack för olika arter är absolut att rekommendera framför den klassiska plastkassen, tycker Börje.

– Man kan i nödfall plocka i en kasse, men så fort som möjligt bör svampen förvaras luftigt för att inte bli dålig. Får svampen ligga för länge i en tät plastpåse kan den rent av bli lätt giftig.

Vilken är din favoritsvamp att äta?

– Karl Johan är en fantastisk svamp som om man torkar den och förvarar i en tätslutande burk kan hålla sig i 25 år. Jag brukar göra en gryta med svampen, köttfärs och vitkål.

När kan vi räkna med att svampen börjar växa igen?

– Det går inte att säga. Svampar är svåra att förutspå och kräver lagom av allt: fuktighet, värme och näring.

– Men som sagt, får vi bara lite regn så kan det vara värt att ge sig ut i skogen för att leta.