Priset för bästa service och bemötande, Matfestivalens stora pris samt publikens favorit är kategorierna som Mattias Mat plockade hem under årets festival. Det fjärde priset; för bästa inredning, fick gänget bakom Plateaux ta emot.

Linus Jacobsson, kock på Trädgårdsstadens förskola, Hanna Nilsson, kock på Billingskolan, Sofia Andersson, Billingskolan samt Elin Nilsson, Kafé gallerian i stadshuset utgjorde årets jury.

Motiveringen bakom priset för bästa service lät som följer; "I detta väloljade maskineri har man verkligen förstått vikten av ett personligt och varmt bemötande och ingen i den välklädda personalstyrkan har för bråttom för att hinna med ett leende."

– Det kändes lika bra som vanligt och jätteroligt så klart, vi har alla kämpat efter konstens alla regler för att nå hit, var Mattias kommentar efter att han och kollegorna Simon och Martin Knutas fått ta emot dagens första diplom, blommor och statyer.

Och mer skulle det bli, men däremellan fick killarna från Plateaux kliva fram och ta emot sin utmärkelse.

Här lät juryns motivering som följer: "Här finns en härlig känsla av lyxig hotellbar i storstaden, miljön genomsyras av ett otroligt helhetstänk med färska blombuketter på bordet som pricken över i.

– Vi körde på samma spår som förra året. Det visade sig vara ett lyckat koncept då och det blev bra nu med, säger Viktor från Plateaux.

När turen kommit till Matfestivalens stora pris förklarade juryn sitt val med följande formulering: "Från den myllrande festivalen kommer vi in i en trevlig, välordnad restaurangmiljö med en snabb och vänlig service samt en matupplevelse som komponerats med stor kunskap och känsla för estetik, smak och texturer."

Annons

Återigen tog Mattias Hägg till orda och lyfte den här gången fram arbetet med maten.

– Vi har haft hundra procent fokus på smaken. Från början till slut har vi närmast varit besatta av att sätta de här smakerna.

Och så till fick samma gäng till sist även ta emot priset som Publikens favorit.

– Ett stort tack för det. Det här är det finaste priset man kan få och det som värmer mest, understryker Mattias.

Även i år finns tre rätter baserade på lokala råvaror att välja på hos Mattias Mat.

# Soppa på rostad tomat från Prästkvarna och chili från Söråsen med kokosmjölk och krutonger.

# Rostbiff på grillad flankstek med marinerade rotfrukter, grönärtspuré samt créme på Wrångebäcksost från Almnäs.

# Jordgubbs- och hallonmousse med brynt vit choklad samt crumbles.

– Vi har fokus på säsong och lokalproducerat, så därför vet man inte riktigt hur tillgången är och får ha det lite öppet till slutet vilka råvaror som ska ingå, säger Mattias.

– Men vi har vårt grundkoncept med en soppa, en huvudrätt och en dessert som vi tror stenhårt på och är trygga i. Sen är det bara frågan vilka ingredienser det blir, tillägger han.

Förra året serverade Mattias Mat 6000 portioner under festivalen. Ett antal man hoppas nå den här gången också.

– Än så länge vet vi inte hur mycket vi serverat, men nu hoppas vi självklart på ännu mer, säger Martin Knutas innan trion försvinner tillbaka in i festivalvimlet för att fortsätta jobba.